Verden

Donald Trump om å avgi stemmer ved oppmøte: «Om Biden klarer det, kan alle klare det»

Donald Trump kjemper fortsatt mot poststemmer i USAs presidentvalg.

Donald Trump har lenge jobbet for å hindre folk i avgi stemme via post ved valget 3. november. Han påstår at  stemmigivning via post er usikkert og at det ikke vil gi et rettferdig valgresultat.

Men han kjemper mot majoriteten. Normalt avgir vel en tredel stemmer via post, dette er ventet å øke til tre av fire ved kommende presidentvalg.

Både eksperter og etterretningstjenesten har blant annet avvist Trumps påstander om at utenlandske makter vil påvirke valget gjennom poststemmer, melder NTB.

Særlig med koronasmitte ute i samfunnet er det mange som mener det er tryggere å avgi stemme via post, enn å stå i kø sammen med mange andre for å stemme.

Les også: Trump-rådgiver vil ha unntakstilstand om Trump taper valget

Valglokale

Joe Biden avga stemme i sin hjemstat Delaware mandag i primærvalget i kampen om en plass i Senatet. Han møtte opp i valglokalet sammen med sin kone Jill Biden.

Dette fikk Donald Trump med seg.

Tirsdag var Trump igjen ute på Twitter og hevder «alle» klarer å avgi stemme ved oppmøte i et valglokale.

«Om Biden kan gjøre det, kan alle amerikanere gjøre det», skrev han.

Les også: Trump kaller fotballen kjedelig, til tross for at han selv jobber for å holde den i gang

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Massiv økning i antall brevstemmer 

Antallet som vil stemme per post, i presidentvalget, har mangedoblet seg i år. I 2016 stemte rundt en firedel av velgerne per post, mens man i år altså regner med at et flertall av velgerne vil gjøre det, skriver NTB.

I tillegg er poststemmer blitt et politisk spørsmål: langt på vei de fleste som har bedt om å få stemme i posten, er registrert som demokrater eller uavhengige velgere.

I North Carolina var kun 92.000 av de over 600.000 som ba om poststemmesedler, i første omgang registrert som republikanere, mens 326.000 var demokrater.

Les også: Donald Trump om å ha ført USAs befolkning bak lyset: – Jeg ville vise styrke som leder

Fakta om valget i USA

* USA holder presidentvalg om 49 dager, tirsdag 3. november.

* President Donald Trump (74) stiller til gjenvalg for fire nye år for Republikanerne, med Mike Pence (61) som visepresidentkandidat.

* Joe Biden (77) stiller for Demokratene med Kamala Harris (55) som sin visepresidentkandidat.

* USAs president velges ikke direkte av folket, men av 538 valgmenn utpekt av de 50 delstatene og hovedstaden Washington.

* Valgmennene må i utgangspunktet stemme for den kandidaten som får størst oppslutning blant velgerne i delstaten valgmennene tilhører.

* Antall valgmenn er ujevnt fordelt mellom delstatene etter størrelse, og noen stater er derfor mer avgjørende enn andre.

* Vippestatene er delstater der Republikanerne og Demokratene ligger forholdsvis jevnt og der de har byttet på å trekke det lengste strået. Hvilke stater som er vippestater, kan endre seg over tid i takt med demografiske og andre endringer.

* Wisconsin, Michigan, Pennsylvania, North Carolina, Florida og Arizona regnes i år som de viktigste vippestatene.

* Valgordningen gjør det mulig å vinne presidentvalget uten å ha flest stemmer på landsbasis, forutsatt at man vinner i de riktige delstatene.

* Rundt hver fjerde velger avgir vanligvis stemme via posten, men som følge av koronapandemien ventes det i år at opptil tre av fire velgere kommer til å gjøre dette.

* Samtidig med valget av president er alle de 435 setene i Representantenes hus og 35 av de 100 plassene i Senatet på valg. (NTB)

Les også: To kvinner stjal MAGA-cap fra Trump-tilhenger – da ble det bråk