Verden

Tusenvis av kvinner protesterer mot vold og partnerdrap i Tyrkia

Onsdag kveld demonstrerte tusenvis av kvinner over hele Tyrkia etter det brutale drapet på 27 år gamle Pınar Gültekin, og i frykt for at Erdoğan vil trekke landet fra konvensjonen som skal beskytte kvinner.

Bilde 1 av 2

De kjemper for at Istanbul-konvensjonen som skal beskytte kvinner mot vold og drap, skal bli fullverdig implementert, og ikke skrotes slik som president Erdoğan ønsker.

Onsdagens demonstrasjoner skal ha vært de største på flere uker, skriver Yahoo News.

Flere videoer på sosiale medier viser store folkemengder og politi.

Lokale medier melder om at 16 kvinner skal ha blitt varetektsfengslet under demonstrasjonen  i byen Izmir.

Vold mot kvinner og partnerdrap er et stort problem i Tyrkia, og kvinnebevegelser i landet har kjempet for bedre beskyttelse i flere år. Ifølge flere organisasjoner har kvinnedrapene doblet seg de siste årene, og denne sommerens brutale drap på 27 år gamle Pınar Gültekin, utført av hennes eks-kjæreste, rystet landet, og verden.

Les også: Ikke veldig utfordrende med et svart-hvitt-bilde

Instagram-kampanje fikk massiv kritikk 

Gültekin hadde lagt ut flere bilder av seg selv i svart-hvitt på instagam. Politiet i Tyrkia har i flere år publisert bilder av de drepte og savnede kvinnene i svart-hvitt.

Dette ble utgangspunktet for en global kampanje der kvinner skulle legge ut bilder av seg selv i svart-hvitt for å rette fokuset mot vold mot kvinner og partnerdrap, men også bekymringen for at Tyrkia ville trekke seg fra Istanbul-konvensjonen.

Emneknaggen #İstanbulSözleşmesiYaşatır, som oppfordrer til å implementere konvensjonen ble brukt, men også emneknaggen #challengeaccepted.

Svart-hvitt bilder med samme emneknagg har vært brukt i tidligere kampanjer med fokus på brystkreft og oppfordringer om at kvinner må støtte hverandre. Flere vestlige kjendiser slang seg på, og den tyrkiske biten ble visket ut, noe som ble strekt kritisert flere steder.

Demonstrators wearing protective face masks hold up placards with names of women during a demonstration for a better implementation of the Istanbul Convention and the Turkish Law 6284 for the protection of the family and prevention of violence against women, in Istanbul, Turkey, on August 5, 2020. (Photo by Yasin AKGUL / AFP)

De aller fleste demonstrantene brukte munnbind, noe som er påbudt i Tyrkia under korona. Foto: Yasin Akgul / AFP 

Les også: Meningsløse, fargeløse selfies

Ifølge en tyrkisk organisasjon som jobber for å synliggjøre antall kvinnedrap i Tyrkia, ble det rapportert om 27 partnerdrap i juni, og 23 mistenkelige kvinnelige dødsfall.

I 2019 ble det rapportert om 474 kvinnedrap i Tyrkia, for det meste av en de var eller hadde vært i et forhold med. Flere organisasjoner i Tyrkia melder at dette er en dobling fra da konvensjonen ble godkjent i 2011.

Les også: Kald krig utenfor varme badestrender

Usikkert om konvensjonen får stå 

Den tyrkiske journalisten Ceyda Ulukaya startet arbeidet med å kartlegge kvinnedrap i Tyrkia i 2014, og hun forteller i et intervju at det var vanskelig å skaffe data, og at mediedekningen var alt for dårlig.

I fjor var det drapet på Emine Bulut som sjokkerte. Hun ble knivstukket av sin eksmann foran sin 10 år gamle datter, og drapet ble filmet og sirkulerte på sosiale medier.

Tyrkias konservative hevder at konvensjonen oppfordrer til vold fordi den undergraver kjønnsroller og familiestrukturer, skriver Reuters.

Les også: Politiet melder om grovere familievold etter koronalettelser

Synet er splittet innad i Erdoğans parti AKP, men også innad i hans egen familie. En av hans døtre er nestleder i organisasjon The Women and Democracy Association som kjemper for å beholde konvensjonen, og slå hardere ned på vold mot kvinner.

Ifølge nyhetsbyråets kilder vil partiet kunngjøre om de vil trekke seg fra konvensjonen i løpet av neste uke.

Amnesty er bekymret 

Europarådets Istanbul-konvensjon er et omfattende, juridisk bindende rammeverk ment for å beskytte kvinner fra alle former for vold og overgrep, skriver VG på lederplass. Konvensjonen ber stater om å straffeforfølge gjerningspersoner, tilby trygge tilholdssteder til voldsutsatte kvinner, og ha en aktiv politikk for bekjempelse av slik vold.

Amnesty International er svært bekymret for at Tyrkia skal trekke seg fra konvensjonen, i en tid da stadig flere opplever vold i hjemmet som følge av koronaepidemien. Også i Polen diskuteres det å trekke seg fra konvensjonen.

– Hvis Tyrkia trekker seg fra konvensjonen vil det ha katastrofale konsekvenser for millioner av kvinner og jenter i landet, og for organisasjoner som tilbyr livsviktig støtte til ofre for seksuelle overgrep og vold i nære relasjoner. Bare debatten som pågår nå har store påvirkning på kvinner og jenters sikkerthet, skriver Anna Błuś i Amnesty International i en pressemelding.

Mer fra Dagsavisen