Verden

EUs miljøbyrå advarer om flere oversvømmelser og skogbranner

Europa kommer til å oppleve mer oversvømmelse, tørke og skogbranner i framtiden, og landene må forberede seg bedre, advarer EUs miljøbyrå.

EU må ikke bare arbeide for å kutte klimagassutslippene, men også tilpasse seg følgene av dem, påpeker byrået, som denne uka publiserte flere kart som viser hvordan klimaendringene vil påvirke de ulike landene.

Budskapet støttes av Pascal Canfin, som leder miljøkomiteen i EU-parlamentet.

– Vi må begynne å forberede oss i dag for å hindre at områder vil forsvinne fullstendig fra kartet. Jo lenger vi venter, jo større blir sjokket, sier han.

Les også: Norge taper allerede milliarder på natur i ulage

Ekstremvær

Selv om verdens land skulle lykkes med å redusere klimagassutslippene, spår EEA at klimaendringene vil bli verre. Ekstremvær vil skape problemer som flom, tørke, skogbranner og ekstremt høyvann, noe som igjen vil påvirke både økosystemer, økonomien, menneskers helse og velferden, påpekes det.

Kystbyer som Venezia, Napoli og Barcelona vil merke at havet stiger, påpekes det.

Innlandet vil oftere oppleve flom som følge av kraftig regnvær. Størstedelen av Europa vil trolig oppleve opptil 35 prosent mer regn om høsten og vinteren, ifølge EEA. I Sør-Europa vil tørke bli vanligere, og det vil bli lengre tørkeperioder. Byrået spår en kamp om vannet mellom landbruk, industri og forbrukere.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer skogbrann

De sørlige delene av kontinentet vil dessuten kunne bli hardt rammet av skogbranner.

Også Vest- og Sentral-Europa vil oppleve store skogbranner oftere.

De siste årene har slike branner herjet i flere regioner og rammet områder i Vest-Europa som ikke har hatt store problemene med dette tidligere, skriver EEA. Det vises til at Sverige opplevde den verste skogbrannsesongen noensinne i 2018.

Denne sommeren var det rekordvarme og tørke i en rekke land i Europa.

Mer fra Dagsavisen