Verden

Håper brannene blir klimavendepunkt

En massakre i Australia fikk politikerne til å endre våpenlovene. En næringslivstopp håper det samme skjer på klima etter brannene.

– Jeg håper tragedien de siste månedene er vår generasjons Port Arthur-øyeblikk, sier investor og næringslivstopp Paul Bassat, ifølge den australske avisen The Sydney Morning Herald.
I 1996 ble 35 mennesker drept i en skytemassakre i Port Arthur på øya Tasmania i Australia. Tragedien førte til at politikerne gikk sammen om fundamentale endringer i våpenlovene i etterkant.
Nå står Australia overfor sin verste katastrofe så langt som kan knyttes til klimaendringer, og presset øker mot regjeringen for den skal gjøre mer for klima.
– Regjeringen og alle australiere må ta mye mer aggressive grep for å redusere utslippene, sier Bassat.
Han er en av flere næringslivstopper som ber regjeringen iverksette en koordinert nasjonal strategi mot klimaendringer, skriver The Sydney Morning Herald.  

Ny kullgruve

Brannene har økt klimadebatten kraftig i Australia, særlig rundt den kontroversielle satsningen på kull. Australia er verdens største eksportør av kull, hovedsakelig til Asia.  Sentralt står dragkampen om en planlagt ny kullgruve i delstaten Queensland, det såkalte Carmichael-prosjektet, som vil bli en av verdens største kullgruver når den åpnes. Kullgruven skal bygges av den indiske engergiganten Adani. Den har fått internasjonal oppmerksomhet, og for få dager siden ba klimaaktivist Greta Thunberg den tyske industrigiganten Siemens om ikke å levere jernbaneutstyr til gruven som planlagt, men Siemens svarte denne uka at den ikke vil bryte kontrakten med Adani.

Regjeringen fikk mye kritikk for at den i 2019 godkjente den kontroversielle kullgruven. Kull står for hele 60 prosent av landets energi, selv om fornybar energi øker og nå står for 20 prosent.

Australian Prime Minister Scott Morrison speaks to the media during a press conference at the Mt Barker CFS HQ in Mount Barker, Australia, December 24, 2019 while touring areas affected by the bushfires. AAP Image/Kelly Barnes via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES. AUSTRALIA OUT. NEW ZEALAND OUT.

Statsminister Scott Morrison. Foto: NTB scanpix

Klimadebatten, i tillegg til sterk kritikk rundt håndteringen av krisen, har ført til at oppslutningen om landets konservative statsminister Scott Morrison har falt 8 prosentpoeng siden starten av desember. Den ligger nå på 37 prosent, ifølge en måling utført av Newspoll.

Les også: Ble nektet håndtrykk og fikk sinte tilrop. Nå merker Australias statsminister det også på oppslutningen.

Signaler

Debatten om kull var allerede sterk før valget i 2019, som ga Morrisons parti en overraskende seier.

Morrison hadde fokusert hardt på økonomi, mens motstanderen, Labour, hadde fokusert mye på klima. Labour ønsket at landet skal forplikte seg til å redusere sine utslipp med 45 prosent i forhold til 2005 innen 2030, et langt mer ambisiøst mål landets mål om en reduksjon på 26–28 prosent. Morrison argumenterte imot, blant annet med at klimagasskuttene vil være dyre for samfunnet. Morrison har vært kjent som en sterk forkjemper av kullindustrien, og mener det vil være hasardiøst økonomisk å avskaffe den.

Men idet brannkatastrofen har utviklet seg har det kommet forsiktige signaler fra statsministeren om at regjeringen vil jobbe sterkere for å redusere utslipp. Det er imidlertid uvisst hva det vil bety i praksis.

Les også: En milliard dyr er trolig døde. Slik rammer Australias branner på alle nivåer

Mer fra Dagsavisen