Verden

Iranske demonstranter frykter regimet

Demonstrantene i Teheran frykter dagen da regimet mister tålmodigheten. Alle vet at å protestere mot presteregimet i Iran kan koste dem livet.

(Dagsavisen): – Tusener av politifolk er ute i gatene. Jeg er sikker på at mange også er militsfolk, forteller Farhad, en student ved Universitetet i Teheran. Han er en ung mann og er selv blant demonstrantene mandag kveld. Han er redd for han vet at det hele kan eksplodere når som helst.

Stemningen i Teheran er amper. De siste dagene har det vært store demonstrasjoner mot det iranske regimet.

Regimet som ble etablert etter Den islamske revolusjonen i 1979 sliter med fallende grasrotstøtte. Med jevne mellomrom de siste årene har iranerne tatt til gatene for å protestere. Denne siste runden brøt ut i forrige uke da det ble klart at regjeringen hadde løyet og forsøkt å skjule at det ukrainske passasjerflyet som styrtet sist onsdag, ble skutt ned av Iran.

– Vi er sinte. All sympatien som kom etter drapet av general Qasem Soleimani forsvant da det ble klart at regjeringen har forsøkt å skjule sannheten for oss. Men sinnet går dypere enn dette, sier Farhad.

Det er ikke hans virkelige navn. Han frykter at å få navnet sitt på trykk kan være farlig.

– Det vi nå har er en tillitskrise som har dype røtter i iransk politikk og samfunn. Nedskytingen ble den utløsende greia. Protestslagordene går nå mot selve kjernen av vårt politiske system, sier han.

Les mer: Iran innrømmer å ha skutt ned ukrainsk fly

Arrestert

Iranske myndigheter gjorde det i går kjent at «involverte» i nedskytingen av det ukrainske flyet med 176 mennesker om bord var blitt arrestert. President Hassan Rouhani sa at en spesiell domstol må etableres for å dømme de involverte.

– Hele verden vil følge dette, sa presidenten.

Men også det øverste lederskapet møter protester nå. Protestropene i gatene er ikke milde, forteller Farhad: «Vi er krigens barn, og vi kjemper for å vinne», ropte folk ved Azadi-plassen. Og «Vår tåpelige leder, du er vår skam».

Et slikt slagord mot den ubestridte  øverste lederen, Ayatollah Ali Khamenei, ville vært utenkelig for bare noen år siden. Nå høres slikt stadig oftere. Ifølge Farhad, er ikke demonstrantene bare mer radikale denne gangen, de kommer også fra et annet samfunnssjikt.

– I forrige runde var det mest de lavere klassene som protesterte over ting som økte bensinpriser. Nå er det middelklasseungdommen som er ute i gatene, forteller han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Brutalt

Men er regimet i fare? Farhad nesten fnyser av hvor latterlig han synes spørsmålet er.

– Du har ingen anelse av hvor brutalt dette regimet kan være. Det er skremmende å være ute, jeg er redd. De siste dagene har ikke regimet brukt så harde midler, men når de vil så kan de det, sier han.

Det har allerede kommet rapporter om at regimet har åpnet ild mot demonstrantene i Teheran, men Farhad har ikke sett det. Videoer online viser hvordan plakater av general Soleimani blir revet ned fra veggene.

– Foreløpig er myndighetene mer tolerante, og håper det vil gå over. Men ikke glem, for kort tid siden drepte de 200 mennesker i løpet av bare tre dager, sier han, og sikter til den forrige protestrunden for bare noen måneder siden i iranske byer som regimet slo hardt ned mot.

Men Iran er et splittet land. Millioner var ute i gatene rett etter drapet på Soleimani og i dag protesterer folk mot det samme regimet. Dagsavisen har hørt fra andre iranske kilder at folk etter drapet fikk beskjed ovenfra om å delta i prosesjonene, men Farhad har ikke hørt noe slikt, og mener at folk flest møtte opp av egen fri vilje.

Likevel ser man scener i Teheran nå som en aldri har sett før. Ved inngangspassasjen til Teheran-universitetet er to flagg - et amerikansk og et israelsk - permanent malt på bakken slik at studentene må tråkke på dem når de går inn.

I videoer som vekket oppsikt de siste dagene kunne en se hvordan køer dannet seg fordi folk ville passere forbi langs den smale ytterkanten uten å tråkke på flaggene.

Les mer: Iran kan komme styrket ut av krisen med USA

Skjebneår

Det er klart at 2020 vil bli et prøvelsens år for det iranske regimet. Både Tyskland, Frankrike og Storbritannia har allerede bedt Iran om å gå tilbake og overholde atomavtalen med Vesten, og skulle ikke det skje, vil også EU trolig vurdere nye sanksjoner, som USA. Russland er ikke lenger en pålitelig alliert, og det iranske regimet virker mer isolert og svekket enn på lenge.

Professor Nasser Fakouhi, som underviser i antropologi på universitetet i Teheran, er også en kjent samfunnsdebattant i Iran. I et intervju med Fararu, en lokal iransk nyhetspublikasjon, går ikke professoren «over streken» i henhold til hva en kan si i landet, men det han snakket om denne uken er ikke på noen måte småting.

– Jo mer vi anerkjenner folkets rett til å protestere og har tillit til vårt eget folk, jo friere vil vi bli. Og jo mer pålitelige våre valg blir, jo mer vil vår prestisje i verden vokse. Det er kun dette som vil få verden til å anerkjenne Irans uavhengighet, sa professoren, og kastet en brannfakkel inn i debatten i Iran.

Les mer: – USA har erklært krig mot oss

Mer fra Dagsavisen