Verden

Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen

Danmark er på juletretoppen i Europa og eksporterte i fjor rundt 9 millioner trær. Norge eksporterte 3.000.

Nærmere 400.000 danske juletrær, først og fremst nordmannsedelgran, havnet i fjor i norske stuer.

Den samlede danske juletreeksporten ga rundt 2 milliarder kroner i inntekter i fjor, og rundt halvparten kom fra salg til Tyskland, viser tall fra Landbrugsstyrelsen.

Det øvrige salget var stort sett til andre europeiske land som Frankrike, Storbritannia og Nederland, men noen trær havnet også i fjerne land som Marokko, Singapore og De forente arabiske emirater.

Les også: Vi strømmer til Skomagergata i jula

Mange arbeidsplasser

Danskene produserer årlig også 35.000 tonn klippegrønt til bruk i kranser og andre dekorasjoner, og mesteparten av dette går også til eksport.

Produksjonen av juletre og klippegrønt i Danmark gir rundt 2.000 årsverk, men i den travleste perioden fra midten av november til midten av desember jobber rundt 5.000 personer sju dager i uka med pakking og forsendelse.

Kortreiste trær

Nordmenn kjøpte rundt 1,4 millioner juletrær og betalte rundt 850 millioner kroner for dem, viser tall fra Norsk Juletre.

Rundt 1 million trær var norske, noe landbruks- og matminister Olaug Bollestad (KrF) gleder seg over.

– Norske forbrukere ønsker seg norske juletrær til jul, spesielt den norske fjelledelgrana som blir stadig mer populær. Norske kortreiste trær er både mer miljøvennlige og støtter opp under en kostnadseffektiv industri, sier Bollestad.

Les også: Dette er årets beste bøker 

Liten norsk eksport

Den norske eksporten er imidlertid minimal, og etterspørselen etter fjelledelgran i utlandet er i dag langt høyere enn hva produsentene klarer å levere. Potensialet for næringen er derfor stort, mener hun.

– Næringen bør nå se på muligheter til å intensivere den norske produksjonen for å møte den økte etterspørselen, sier Bollestad.

Danskene satser på sin side på produksjon av nobeledelgran, noe som hittil har vært vanskelig på grunn av klimaet. Nå gjør klimaendringene det mulig.

Satser økologisk

Nobeledelgran, som i Danmark kalles sølvgran, er et robust tre som er motstandsdyktig mot sykdommer og insekter. Derfor trengs det lite sprøytemidler og treet kan dermed dyrkes økologisk.

– Mildere klima gjør det nå mulig å dyrke sølvgran som juletre, forteller seniorforsker Ulrik Bräunerved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved universitetet i København.

– Sølvgran har også svært god holdbarhet innendørs og drysser ikke, noe som gjør det attraktivt å ha treet i stua, sier han.