Verden

FN-topp: – Klimakrisen største globale trussel siden andre verdenskrig

Global oppvarming kan utløse en menneskerettighetskrise av et omfang verden ikke har sett siden 1940-tallet, advarer FNs menneskerettssjef.

Ingen land kommer til å bli spart, sa Michelle Bachelet mandag da andre og avgjørende uke av FNs klimatoppmøte i Spania startet.

Bachelet påpekte at folks rett til liv, helse, mat, vann, husly og utvikling allerede rammes av klimaendringene.

– Av de mange menneskerettsutfordringene som har bredt om seg i de første to tiårene av det 21. årtusen, er den globale klimakrisen kanskje den største globale trusselen mot menneskerettighetene vi har sett siden andre verdenskrig, sier Bachelet.

Verden står i «takknemlighetsgjeld til alle de millioner av barn, tenåringer og unge voksne som har reist seg og tatt til motmæle», la FNs høykommissær til.

Tidligere mandag oppfordret den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg mediene til å trappe ned dekningen av henne og heller rapportere om dem som allerede rammes av den pågående klimakrisen.

– Det er spesielt folk fra det globale sør og fra urfolkssamfunn som trenger å få fortalt sine historier. Det er fordi klimakrisen ikke bare er noe som vil påvirke oss i framtida, det er noe som har påvirkning på barn som lever i dag, sa 16-åringen på en pressekonferanse i Madrid. (NTB)

Mer fra Dagsavisen