Verden

Spår hard og konfronterende linje

Boris Johnson vil sette hardt mot hardt for å levere brexit innen fristen, tror ekspert. Tross en ny regjering med brexit-forkjempere er planen uklar.

Bilde 1 av 5

Fredag er det 97 dager til 31. oktober, dagen Storbritannia etter fristen skal gå ut av EU.

Etter at Boris Johnson onsdag formelt ble innsatt som statsminister, har han flere ganger gjentatt løftet om at brexit vil finne sted, med eller uten en avtale.

– Jeg tror det vil bli en hard og konfronterende linje. Det er det denne sammensetningen av regjeringen tilsier. Både hjemme i Storbritannia og overfor EU blir det en tydelig kurs, sier Øivind Bratberg, førstelektor ved Universitetet i Oslo og Storbritannia-ekspert.

Les også: – Situasjonen er vanskeligere enn for noen britisk statsminister i fredstid

Flere ut

– Enten støtter man opp om Johnsons linje, eller så er man på en måte en sabotør, fortsetter han.

Hvis de ikke får forhandlet fram en ny avtale som er akseptabel, venter en såkalt «no deal-brexit», tror Bratberg.

Mer enn halvparten av Theresa Mays statsråder har sluttet eller fått sparken etter at Johnson overtok. Inn har flere kjente ansikter fra brexit-valgkampen i 2016 kommet.

Les også: – At Boris Johnson blir statsminster er ingen triumf for partiet

Planen

Johnsons utfordrer i partilederduellen var tidligere utenriksminister Jeremy Hunt. Selv om begge lovet å levere brexit, åpnet Hunt for å be EU om en utsettelse av fristen. Han sa også at han ville reise til Brussel kort tid etter å eventuelt ha tatt over som statsminister. Johnson sa på den andre siden lite.

Conservative Party leadership contenders Boris Johnson (R) and Jeremy Hunt (L) sit together at an event to announce the winner of the party's leadership contest in central London on July 23, 2019. - Boris Johnson won the race to become Britain's next prime minister on Tuesday, heading straight into a confrontation over Brexit with Brussels and parliament, as well as a tense diplomatic standoff with Iran. (Photo by Stefan Rousseau / POOL / AFP)

Jeremy Hunt (t.v.) tapte partilederduellen i Det konservative parti mot Boris Johnson. Foto: Stefan Rousseau/NTB scanpix

– Det ble spekulert mye rundt det. Det er ganske uklart hvordan han vil gå fram, og hva han faktisk vil foreslå overfor forhandlingspartnerne i Brussel, sier Bratberg.

– Det Johnson sier han ønsker seg, er blitt definert som umulig, både som en umiddelbar, men også en litt mer langsiktig, løsning, fortsetter Storbritannia-kjenneren.

Johnson vil ha en ny avtale uten det han har omtalt som «den udemokratiske» backstop-løsningen. Det er løsningen som vil sikre en fortsatt åpen grense mellom Nord-Irland og EU-landet Irland. Den slår inn dersom det ikke blir enighet om grensa, og EU har insistert på at løsningen må være med i en brexitavtale.

– Han kan ikke uten videre feie bort backstop-løsningen ved å si at den skal vi ikke ha, sier Bratberg.

Les også: Brexit-historien: Derfor måtte Theresa May gi opp

Flere kokker

Med på laget for å håndtere skilsmisseavtalen med EU er brexit-minister Stephen Barclay, men også Michael Gove er hentet inn. Gove får ansvar for å styre de hjemlige forberedelsene for en brexit uten avtale.

Også den nyutnevnte utenriksministeren Dominic Raab er opptatt av brexit, så det vil bli flere som tråkker rundt i samme fat, sier Bratberg.

– De har mer mannskap på dekk, og tenker kanskje at flere hoder tenker bedre enn ett, fortsetter han.

Det er likevel usannsynlig at de vil klare å få til en bedre avtale enn den eksisterende, mener Storbritannia-kjenneren.

– Hvis det hadde vært en grei måte å gjøre det på, ville den åpenbart seg for lenge siden, fortsetter Bratberg.

Theresa May trakk seg som statsminister etter at den framforhandlede avtalen med EU ble nedstemt i Parlamentet for tredje gang.

– Uaktuelt

Tordag var brexit tema både for det første møtet i Johnsons nye regjering og da statsministeren møtte i Underhuset.

Johnson sa at han foretrekker å forlate unionen med en avtale, og at regjeringen er klar for å snakke med EU når som helst. Han la også til at han håper unionen er villig til å revurdere dagens posisjon.'

REFILE - QUALITY REPEAT   Britain's Prime Minister Boris Johnson speaks at the House of Commons in London, Britain July 25, 2019, in this screen grab taken from video. Reuters Tv via REUTERS

Boris Johnson møtte torsdag i Underhuset som statsminister for første gang. Foto: Reuters/NTB scanpix

EU har flere ganger gjort det klart at det er uaktuelt å gjøre store endringer i avtaleteksten.

EUs brexit-forhandler Michel Barnier sa tidligere denne uka at han ser fram til å samarbeide konstruktivt med den nyvalgte partilederen. Reforhandling av utmeldingsavtalen ble ikke nevnt.

Donald Tusk, president for Det europeiske råd (fram til 30. november), gratulerte Johnson. 

Les også: Dette kan skje under den neste statsministeren

– Verste siden Thatcher

Folkevalgte Pete Wishart i skotske SNP mener den nye regjeringen ser ut til å bli den verste siden tidligere statsminister Margaret Thatcher, ifølge The Guardian.

– Den harde høyresida har tatt over Det konservative parti, sier Nick Boles, som forlot partiet over manglende brexit-kompromiss.

Han mener regjeringen nå kontrolleres av Thatcher-tilhengere og politikere som ivrer for å forlate EU uten en avtale.

Jacob Rees-Mogg, en av de mest framtredende EU-motstanderne i det konservative partiet og nylig utnevnt leder i Underhuset, avviser at sida som kjempet for å forlate EU, har tatt over regjeringen.

Murring i eget parti

Blant politikerne som er ute av regjeringen, er det flere som har lovet å fortsette kampen mot en brexit uten avtale.

Med knapt flertall i Parlamentet, lever den sittende regjeringen allerede farlig. Flere spekulerer på at det kan ende med nyvalg i løpet av kort tid. Bratberg tror Johnson vil sette hardt mot hardt, men sier det kan bli nyvalg hvis et flertall i Underhuset stanser statsministerens plan.

– Regjeringsgrunnlaget i Parlamentet er så skrøpelig i utgangspunktet at det skal lite dissens til før de står bom fast. Da må noe gjøres, og i Storbritannia betyr det tradisjonelt sett at det holdes valg, sier Bratberg.

Ut fra dagens meningsmålinger det uklart hvem som vil vinne på et eventuelt nyvalg.

Les også: Den neste statsministeren velges av 0.35 prosent av velgerne

Mer fra Dagsavisen