Verden

Må overvinne brexit-uro i partiet

Boris Johnson lover å levere brexit, samle Storbritannia og bekjempe Labour-leder Jeremy Corbyn. Det første har han bare tre måneder på å klare.

Bilde 1 av 5

Med dobbelt så mange stemmer som motkandidat Jeremy Hunt ble det i går klart at Boris Johnson overtar etter Theresa May.

– Vi skal gi landet mer energi, lovet Johnson fra talerstolen.

Da hadde han tidligere takket både Hunt, May og resten av partiet for innsatsen, etter et valg der 87,4 prosent av de stemmeberettige medlemmene deltok.

I dag venter audiens hos dronningen, der Johnson formelt skal utpekes til statsminister.

Brexit-advarsler

Brexit er en av de store oppgavene som venter den nye statsministeren. Etter planen skal Storbritannia ut av EU innen 31. oktober.

Fra talerstolen i går gjentok Johnson valgkampslagordet «lever brexit, samle landet og slå Jeremy Corbyn».

Johnson har uttalt han vil ta Storbritannia ut av unionen når fristen går ut, med eller uten en avtale på plass.

Vil ha ny avtale

Kampen om å overta som partileder og statsminister startet da Theresa May kunngjorde at kun ville gi seg 7. juni. Det skjedde etter at avtalen om vilkårene for Storbritannias EU-utmeldelse ble stemt ned tre ganger i Parlamentet.

Johnson, som var en av forkjemperne for brexit, har sagt at han vil reforhandle avtalen. Flere av EUs medlemsland har gjort det klart at det er uaktuelt å gjøre store endringer.

I går sa EUs brexit-forhandler Michel Barnier at han ser fram til å samarbeide konstruktivt med den nyvalgte partilederen. Reforhandling av utmeldingsavtalen ble ikke nevnt.

– Vi ser fram til å arbeide konstruktivt med statsminister Boris Johnson for å legge til rette for ratifiseringen av utmeldingsavtalen og oppnå en ordnet brexit, sa Barnier i en Twitter-melding.

Frafall

Johnson står overfor en vanskelig oppgave, med knapt flertall i Parlamentet og murring i eget parti.

– Partiet må igjen jobbe for å forene to motstridende instinkter: å jobbe sammen med andre og å bevare selvråderetten, sa Johnson i takketalen i går.

55-åringens brexit-ståsted er upopulært blant flere konservative politikere. Allerede før valgresultatet var klart gikk flere av dem ut og sa at de ville trekke seg dersom Johnson seiret i duellen med Hunt. En av dem var statssekretær Anne Milton i utdanningsdepartementet. I oppsigelsesbrevet skrev hun blant annet at hun er «alvorlig bekymret over å forlate EU uten en avtale», og hun tar til orde for at Storbritannias exit må gjennomføres på en ansvarlig måte.

Ledende konservative politikere har advart at statsministerperioden kan bli kort, hvis Johnson fortsetter å være like uforsonlig i brexit-spørsmålet der han er på kollisjonskurs med Parlamentet, skriver NTB.

Fare for nyvalg?

– Mange jeg har snakket med mener det er realistisk, og kanskje også sannsynlig, med nyvalg i løpet av høsten, sier Storbritannia-kjenner Per Edgar Kokkvold til Dagsavisen.

Ut fra dagens målinger er det vanskelig å se hvem som vil tjene på et eventuelt nyvalg, fortsetter han.

– Jeg vil ikke utelukke at Johnson i løpet av de første dagene eller ukene viser seg å være mer pragmatisk enn hva man har trodd. Men situasjonen er vanskeligere enn for noen britisk statsminister i fredstid, sier Kokkvold, og legger til:

– I utgangspunktet er det ikke lett å se at Johnson har de kvalitetene som trengs.

Overgangen fra May, som Kokkvold omtaler som antakeligvis en av landets mest seriøse statsministre, blir stor.

– Det er en fare for at Johnson er det motsatte, men han kan overraske. Jeg har liten tro på det, men jeg skal ikke avskrive muligheten, fortsetter Kokkvold.

– Ingen Churchill

Før Det konservativt partiet kunngjorde valgresultatet i går, ble det spilt av utdrag fra flere kjente taler holdt av tidligere statsministre. I tillegg til blant andre Theresa May, ble udødelige ord fra Johnsons store helt, Winston Churchill, møtt med applaus.

I 2014 ga Johnson ut boka «The Churchill Factor: How One Man Made History».

– Johnson vil der vise at han ligner mye på Churchill. Det gjør han ikke, sier Kokkvold.

De to mennene har imidlertid en ting felles, fortsetter han.

– Også Churchill ble møtt med dyp skepsis i Det konservative partiet, forklarer Kokkvold.

I front

Johnson har av flere blitt omtalt som en egoist og en bajas. Samtidig påpekes det at han er smart og har politisk kløkt, og med en folkelig tone har han slått an på grasrota i partiet.

Hovedgrunnen til at Johnson er så populær, er at det også i Storbritannia er en endret politisk atmosfære, sier Kokkvold, som er tidligere generalsekretær i Norsk Presseforbund.

– Se på land som USA, Ukraina og Italia. Det er motvilje og skepsisen til tradisjonelle politikere som gjør at Johnson har vunnet fram, sier Kokkvold.

– For å si det enkelt er Johnson elsket av en tredel og hatet av en tredel. Den siste tredelen er skeptiske, men villige gi til gi ham en sjanse, fortsetter han.

Mer fra Dagsavisen