Verden

Alabama vedtar tilnærmet totalforbud mot abort

De folkevalgte i delstaten Alabama har godkjent en lov som forbyr abort. Loven er i strid med USAs grunnlovsvern av retten til selvbestemt abort.

Lovteksten sammenligner å ta abort med noen av historiens største grusomheter begått av mennesker, inkludert holocaust. Det eneste unntaket der det åpnes for å kunne utføre en abort, er om den gravide kvinnens liv er i fare.

Den kontroversielle abortloven ble godkjent torsdag i Alabamas folkevalgte forsamling, som kontrolleres av Republikanerne. Loven må godkjennes av Alabamas republikanske guvernør Kay Ivey før den trer i kraft.

Om lovendringen passerer, blir det USAs strengeste abortlov. Ivey har ikke luftet sin mening om loven ennå.

Strafferamme på 99 år

Loven åpner ikke for å straffeforfølge kvinnen som tar abort, kun personen som utfører aborten. Strafferammen er satt til mellom 10 og 99 års fengsel.

Senatet i Alabama stemte med 25 stemmer mot 6 for lovforslaget der det gjøres straffbart å avslutte en graviditet uansett årsak og uansett tidspunkt.

USAs største menneskerettsorganisasjon, ACLU, har lovet å gå til søksmål for å hindre at loven trer i kraft.

– Loven straffer ofre for voldtekt og incest ved å ytterligere frata dem kontrollen over egen kropp og å tvinge dem til å føde, sier ACLU.

Et forslag om å gjøre unntak dersom graviditeten skyldes incest eller voldtekt, ble nedstemt med 21 mot 11 stemmer i Alabama. Unntak gjøres heller ikke om den gravide er under seksuell lavalder eller av andre årsaker er uforskyldt gravid.

Vil utfordre Høyesterett

I 1973 konkluderte amerikansk høyesterett med at retten til selvbestemt abort har grunnlovsvern. Flere konservative amerikanere har lenge ønsket en rettsavgjørelse som fjerner grunnlovsvernet.

Høyesterett har i USA en langt mer politisert rolle enn i andre land ettersom svært mye skal til for å endre landets grunnlov. De ni dommernes tolkning av grunnloven er følgelig av en svært sentral betydning og en evigvarende tolkningskamp mellom konservative og liberale verdier.

Da Brett Kavanaugh ble utnevnt til ny høyesterettsdommer i oktober, fikk høyesterett overvekt av konservative dommere, noe som mange frykter kan true grunnlovsvernet til retten til selvbestemt abort i landet.

Saken fortsetter under bildet.

Rep. Terri Collins, right, chats with Rep. Chris Pringle on the house floor at the Alabama Statehouse in Montgomery, Ala., on Tuesday May 14, 2019. Alabama lawmakers are expected to vote on a proposal to outlaw almost all abortions in the state, a hardline measure that has splintered Republicans over its lack of an exception for pregnancies resulting from rape or incest. Rep. Collins is the sponsor of the bill. (Mickey Welsh/Montgomery Advertiser via AP)

Republikanerne Terri Collins og Chris Pringle småprater i Montgomery i Alabama etter vedtaket om abortforbud i delstaten. Kun guvernøren i Alabama står mellom loven og en godkjenning nå. Foto: NTB Scanpix

Stadig flere innskrenkninger

Den siste tiden har stadig flere konservative delstater vurdert eller innført anti-abortlover. Georgia, Ohio, Mississippi, Kentucky, Iowa og North Dakota innførte nylig abort etter uke seks, men samtlige lover har blitt stoppet av en dommer eller overlevert til domstolene.

I februar stanset høyesterett abortinnstramminger i Louisiana som kunne ført til at de fleste abortklinikkene i delstaten måtte stenge. Da stemte høyesterettsjustitiarius John Roberts, som regnes som overveiende konservativ, sammen med de fire liberale dommerne mot forslaget.

Så langt i år har 28 av 50 stater vedtatt over 300 nye regler som innskrenker mulighetene for abort, ifølge tall fra Guttmacher-instituttet som jobber for kvinners rettigheter.

Abortlovgivningen i USA

* USA har ingen formalisert føderal abortlov tilsvarende den vi har i Norge. Det er i stedet sedvanerett, etablert gjennom en høyesterettsavgjørelse fra 1973, som sikrer kvinners rett til abort.

* Delstatene kan foreslå og vedta egne abortlover, men disse kan utfordres gjennom rettssystemet. Høyesterett har som regel stadfestet den grunnleggende retten til selvbestemt abort i slike saker, men de har åpnet for begrensninger i kvinners mulighet til å få abort.

* Abortspørsmålet er svært betent i USA. Motstanden er særlig sterk i konservative delstater i sør og i Midtvesten. I mer liberale områder på øst- og vestkysten er folk i større grad for kvinners rett til abort.

* Den siste tiden har abortspørsmålet i økende grad blitt polarisert, i likhet med andre politiske spørsmål. Siden 2001 har ikke mindre enn 660 delstatslover som begrenser eller forbyr abort blitt innført. Samtidig har 33 initiativer som styrker abortretten blitt godkjent.

* Det siste året har abortstriden blitt intensivert. Bare hittil i år har delstatene Georgia, Kentucky, Mississippi og Ohio innført såkalte hjerteslag-lover som begrenser abort til de første seks ukene av graviditeten.

* Alabamas delstatsforsamling vedtok torsdag det som ville vært USAs strengeste abortlov, der det kun åpnes for å gjennomføre inngrepet i tilfeller der den gravide kvinnens liv er i fare. Det er høyst tvilsomt om denne loven vil stå seg dersom den utfordres i rettssystemet.

* Per dags dato er 48 prosent av amerikanerne for abort, og 48 prosent imot, ifølge en undersøkelse meningsmålingsinstituttet Gallup gjorde i fjor. Da instituttet begynte med sine målinger på 1990-tallet var 51 prosent for og 40 prosent imot.

(Kilder: TT, Washington Post, Guttmacher)

Mer fra Dagsavisen