Verden

– Gir mulighet for ny kurs

Folket jubler, selv om det er Mugabes tidligere høyre hånd som tar over. Det er mulighet for en ny kurs for Zimbabwe nå, mener ekspert.

Bilde 1 av 3

– Zimbabwere har grunn til å juble, for uansett hva som kommer til å skje framover, har vi vært vitne til et politisk jordskjelv som har ført til at Mugabe-dynastiet er over, sier Zimbabwe-forsker Elling Tjønneland til Dagsavisen.

Helt siden Robert Mugabe tirsdag kveld gjennom et brev kunngjorde sin avgang som president, har zimbabwere jublet i gatene.

– At Mugabe-æreaen nå er slutt har utløst en politisk bevegelse og en begeistringsrus med krav om endring. Uansett hva som skjer gir denne situasjonen alle muligheter for en ny kurs i Zimbabwe, sier Tjønneland.

I går kom den tidligere avsatte visepresidenten Emmerson Mnangagwa tilbake til Zimbabwe. Han vil bli tatt i ed som president i morgen, ifølge zimbabwisk rikskringkasting.

Les også: Mnangagwa vender tilbake til Zimbabwe

Har forberedt seg

Til tross for håpet og jubelen blant folk i Zimbabwe, er det nok av advarsler om at endringene kan bli små: Det er Mugbes høyre hånd gjennom over fire tiår som nå tar over styringen av landet.

– Vi har fjernet en tyrann, men ennå ikke tyranniet, tvitret opposisjonspolitiker David Coltart.

Emmerson Mnangagwa var alliert med Mugabe helt til han ble sparket som visepresident tidligere denne måneden.

Dette var hendelsen som førte til at generaler grep makten og satte Mugabe i husarrest, fordi de heller ville ha Mnangagwa enn Mugabes kone Grace som Mugabes etterfølger.

– Sammen skal vi sikre en fredelig overgang for å konsolidere demokratiet vårt og bringe en ny start for alle zimbabwere, og sørge for fred og trygghet, sa Mnangagwa tirsdag.

Fine ord til tross: Med tanke på Mnangagwas utgangspunkt og historie er det svært usikkert hva slags endringer som kommer.

– Mangagwa ikke noen demokrat, men en kynisk realpolitiker. Han har vært med på alt i Zimbabwe, også politisk undertrykking og forfølgelse av opposisjonelle. Men i motsetning til hva Mugabe har vært de siste årene, er Mnangagwa en veldig handlekraftig mann som tenker langsiktig på Zimbabwes framtid. Han har vist klar interesse for å få Zimbabwe på rett kjøl igjen økonomisk, sier Tjønneland, som er seniorforsker ved Christian Michelsens institutt.

Mnangagwa lenge planlagt for sin overtakelse etter Mugabe, som han trodde ville skje på annen måte.

– Han har drevet et politisk spill det siste året for å knytte kontakter med vestlige ambassader og utenlandske selskaper i Zimbabwe, og gjennom sine allierte hatt møter med Det internasjonale pengefondet IMF. Han har lagt et grunnlag for å bedre Zimbabwes forhold til viktige økonomiske aktører. Men for å få det i havn må han ha politisk stabilitet, sier Tjønneland.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Nytt valg?

Dermed knytter spenningen seg til hva som skjer på det politiske planet. Det har vært spekulert i om det vil opprettes en samlingsregjering der ikke bare regjeringspartiet Zanu-PF er med, men også representanter for opposisjonen. Det kan gi en viss politisk stabilitet. Ifølge talspersoner for Zanu-PF vil Mnangagwa sitte som president ut resten av det som skulle være Mugabes periode, slik at et valg holdes innen september neste år, ifølge BBC.

Hva som skjer videre var i går likevel ikke bekreftet.

– Kanskje Mnangagwa ønsker å ri på den positive bølgen av støtte som nå finnes overfor ham og militært, og holde et raskt valg. På den annen side kan det tenkes han vil unngå en opprivende strid om nominasjoner før et valg, sier Tjønneland.

Til utlandet?

Hva som nå skjer med 93 år gamle Robert Mugabe, hans familie og politiske medarbeidere, var i går ikke klart. Ifølge den sørafrikanske avisen Business Day var Mugabe i går på vei ut av landet, muligens til Øst-Asia, men dette ble ikke bekreftet. Mugabe har gjentatte ganger mottatt helsebehandling i Singapore og Malaysia tidligere.

– Han vil nok få den form for formell beskyttelse og goder som et tidligere statsoverhode har krav på. Jeg vil tro de har tilbudt ham en avtale hvor han får være i fred og ikke vil bli rettsforfulgt. Mugabe selv er trygg, i første omgang også de nærmeste i familien, men det er mer usikkert med de politiske støttespillerne rundt ham, som riktignok er blitt færre i det siste, sier Tjønneland. Han tror Mugabe selv ønsker å være i Zimbabwe, der han har en stor eiendom.

Mugabe strittet i det lengste mot å gå av, men tirsdag satte partiet hans i gang prosessen med å stille ham for riksrett. Samme dag trakk han seg. Nå er et av spørsmålene om Mugabes avslutning vil få flere lengesittende afrikanske ledere til å vurdere å trekke seg før de blir kastet.

– Dette er jo et signal til både ledere og befolkninger andre steder om at ledere ikke kan være trygg på å sitte evig. En svakhet ved å sitte så lenge er at du er omgitt av ja-mennesker som ikke ser lokomotivet som kommer mot deg i full fart og som kan rive grunnen under deg, sier Tjønneland.

Les også: Mugabe har gått av

Mer fra Dagsavisen