Verden

1300 kvinner bak opprop mot trakassering i svensk politikk

#Metoo har nådd svensk politisk elite.

På mindre enn to døgn har over 250 fortellinger kommet inn om overgrep og trakassering i den ytterste makten – Sveriges politikerelite, skriver kvinnene i et opprop publisert på Svenska Dagbladet fredag kveld.

Kvinnene forteller historier om upassende beføling, forsøk på kyss og mistenkte overgrep, skriver SVT.

Det er gjennom Facebook-gruppen «I maktens korridorer» kvinnene har delt historiene seg imellom, som førte til oppropet. Dette er samme måte oppropet #stilleføropptak (publisert i Aftenposten), der over 400 norske skuespillere går ut mot trakassering, ble til.

Les noe av Dagsavisens dekning av #Metoo her:

Et par råd til gutta i julebordssesongen

#Metoo: Slik beskyttes de med høy status

Har opplevd ubehagelige situasjoner i LO

Stille i norsk politikk

Selv om #Metoo-kampanjen, der kvinner står fram og forteller om seksuell trakassering, har inntatt både norsk kultur- og medieliv, har vi ikke sett noe tilsvarende oppgjør i politikken. Anniken Huitfeldt (Ap) og Tina Bru (H) oppfordrer i et intervju med VG kvinner i norsk politikk til å si ifra om de har opplevd seksuell trakassering.

– Den siste tiden har vi hørt mange historie fra filmbransjen, mediabransjen, kulturlivet og næringslivet. Men i politikken er det ingen som har tatt kontakt, sier Anniken Huitfeldt (Ap) til VG. De to politikerne mener imidlertid det er naivt å tro at det ikke skjer også i norsk politikk.

Anklage om voldtekt

”Jeg var på konferanse med partiet og var noe påseglet. En ca 30 år eldre partifelle med høy status uttrykte sin uro over at jeg var beruset og tilbød meg en sengeplass så jeg skulle slippe å dra helt til vennen min som jeg skulle sove hos. Jag takket ja. Han voldtok meg senere den kvelden”, skriver en av kvinnene i det svenske oppropet, som får bred oppmerksomhet i svenske medier fredag kveld.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Nyeste fra Dagsavisen.no: