Verden

SOHR: Russisk luftangrep drepte 38 på flukt i Syria

Minst 38 sivile ble onsdag drept i et russisk luftangrep mens de flyktet fra kampene øst i Syria, ifølge eksilgruppa SOHR.

London-baserte Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) opplyser at det var minst ni barn blant dem som ble drept i provinsen Deir al-Zor.

De flyktet fra et område der russisk-støttede regimestyrker kjemper mot krigere fra den ytterliggående islamistgruppa IS. De forsøkte å krysse elva Eufrat på flåter da luftangrepet skjedde, opplyser SOHR, som tidligere meldte at 20 var drept.

Blant de drepte skal det ha vært en irakisk familie.

Deir al-Zor grenser til Irak, og sivile har flyktet derfra og inn i den syriske provinsen på grunn av kampene mot IS i hjemlandet.

USA-ledet luftangrep

Det pågår to militæroffensiver mot IS øst i Deir al-Zor, den ene under ledelse av russisk-støttede regimestyrker på vestsiden av Eufrat.

På østsiden av elva, som går diagonalt gjennom provinsen, kriger den USA-støttede opprørsalliansen SDF, som består av kurdiske og arabiske syrere, mot IS.

SOHR og andre observatører har rapportert om flere hundre drepte sivile i kampene mot IS i Deir al-Zor og i naboprovinsen Raqqa, der SDF også kjemper mot jihadistgruppa med USAs støtte.

Tirsdag meldte SOHR at minst 18 sivile ble drept i et luftangrep fra den USA-ledede koalisjonen i Raqqa.

Flere tusen drepte

SOHR får sin informasjon fra et kildenettverk inne i Syria. Eksilgruppas vurdering av om luftangrep er utført av fly fra Russland, Syria eller den USA-ledede koalisjonen, er basert på flytype, sted, flymønster og hva slags ammunisjon som brukes.

Den USA-ledede koalisjonen, som også Norge er en del av, sier den gjør sitt ytterste for å unngå sivile tap. Forrige måned innrømmet koalisjonen at over 700 sivile er drept i luftangrep i Syria og Irak siden 2014. Den uavhengige britiske organisasjonen Airwars anslår at det reelle tallet er minst 5.486.

Russland har ikke erkjent noen sivile tap i de mange luftangrepene siden Moskva grep inn i krigen i Syria i 2015, og har avfeid SOHRs rapporter som partiske.

Over 330.000 mennesker er blitt drept i Syria siden konflikten startet i mars 2011 med massedemonstrasjoner mot regjeringen.

(©NTB)