Verden

Blir det jordskjelv?

Vil Emmanuel Macron stå løpet ut i å snu opp ned på fransk arbeidsliv? 68 prosent frykter at sjefene vil bruke reformen til å svekke rettigheter.

Bilde 1 av 2

Den omtales bare som en «overraskelsespakke» i franske medier: I dag legges Emmanuel Macrons reform av fransk arbeidsliv fram.

Det er knyttet mye spenning og nervøsitet til innholdet i reformen, som regjeringen har lykkes i å holde hemmelig til nå. Spørsmålet er: Vil Macron sette hardt mot hardt? Presidenten faller nå raskere på målingene enn noen annen president. «Frankrike er ikke et reformerbart land. Mange har forsøkt og har ikke lykkes ford franskmenn hater reformer», uttalte han i forrige uke. Selv mener Macron at en oppmykning av reguleringer vil gjøre det lettere både å ansette og å gi folk sparken. Men ikke alle ser ut til å tro ham på det. I en måling sier 68 prosent at de frykter at sjefen deres vil utnytte reformen til å svekke rettighetene deres, ifølge OpinionWay.

Fagforeningene har klaget over at de ikke har fått innsyn i lovendringene. De har kun fått lese et tredvetalls av de 150–200 sidene av reformen. Arbeidsgiverforeningen Medef, det franske NHO, advarer derimot regjeringen til statsminister Édouard Philippe og ber dem om å «ikke gi opp».

Les også: Frankrike har sagt ja til Europas nye redningsmann. Men ikke til reformene hans.

Dette er de mest betente temaene:

• Hvorfor er reformen viktig?

Macron mener reformen av arbeidslivet er nøkkelen til økonomisk vekst og å få fart på jobbmarkedet. Frankrike sliter med et budsjettunderskudd på over tre prosent, og har lovet Tysklands rikskansler Angela Merkel at det skal under tre prosent. Frankrike ønsker å konkurrere med Storbritannia om fjerdeplassen som verdens fjerde største økonomi etter brexit. Frankrikes arbeidsledighet, som ligger over gjennomsnittet i EU, er rekordhøy for unge; over 20 prosent står uten jobb. Men ikke alle er enige i at reformen vil løse problemene, og kritiserer Macron for hans økonomisk liberalistiske linje.

Reformen blir sett på som den første testen på Macrons evne til å gjennomføre reformpakkene han har lovet Frankrike. Mislykkes han med arbeidslivsreformen, kan det love dårlig for kommende reformer av blant annet arbeidsledighetstrygd og pensjon. Franskmenns oppfatning av presidenten setter seg etter den første sommeren.

• Hva står på spill?

Dette er noen av de betente temaene: Når skal bedriftene få lov til å forhandle uten fagforeninger? Skal det åpnes for at bedrifter med færre enn 50 ansatte kan det? Et slikt lovforslag kan gå gjennom, ifølge Journal du dimanche. Franske arbeidsgivere vil derimot heve tallet til 300 ansatte. Et annet spørsmål er om de som jobber i en fransk avdeling av en internasjonal bedrift kan få fyken selv om bedriften internasjonalt går med overskudd. Det er forbudt i dagens Frankrike, og er en «rød linje» for fagforeningen CGT. Regjeringen skal også ønske å gjøre det lettere for bedrifter at ansatte jobber etter kl. 21, og reformene er forventet å gi bedrifter mer makt til å forhandle arbeidsforhold, bonuser og feriedager individuelt enn tidligere, selv om 35-timers uka ligger fast.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

• Hva mener franskmenn?

Franskmenn er delt i synet på reformen. To mobiliseringer er ventet i gatene: 12. september, i regi av fagforeningen CGT, på ytre venstrefløy, som er nest størst i Frankrike. De tar til orde for streik. Opposisjonspolitiker Jean-Luc Mélenchon advarer mot «et sosialt kupp». 23. september tyr hans parti La France Insoumise til gatene. Partiet er den ledende opposisjonen mot Macrons La République En Marche-parti i nasjonalforsamlingen.

• Hva sier partene?

CFDT, som er Frankrikes største fagforening, og organiserer flest i privat sektor, har vist tålmodighet med Macron. CGT på ytre venstrefløy er langt mer skeptisk. Det er dermed splittelse mellom de to største fagforeningene.

– Jeg tror ikke franskmenn har gitt ham blankofullmakt til å deregulere arbeidslivsregler, sier en CGT-leder, ifølge Financial Times.

Fagforeningene reagerer på at lovendringene har blitt lagt fram gjennom høytlesning, og at de ikke har fått lese dokumentene, fordi regjeringen har fryktet lekkasjer, skriver Journal du dimanche. Arbeidsgiverforeningen Medef advarer Macron om ikke å skuffe ved ikke å gå langt nok, slik de mener president Hollande ikke gjorde under forrige reformforsøk.

Les også: Nå er han like upopulær som Trump på hjemmebane

• Hvordan har det gått med Macron til nå?

Arbeidsledigheten har sunket svakt, ifølge juli-tallene. Den økonomiske veksten øker noe, og franske bedriftsledere melder om en sjelden optimisme. Men franske velgere har gitt Macron hard medfart på målingene.