Verden

USAs forsvarsminister truer Nord-Korea med «utslettelse av dets folk»

Jim Mattis sier Nord-Korea vil tape enhver konflikt landet setter i gang.

Av Angelica Hagen og NTB

– Nord-Korea bør stoppe å overveie handlinger som vil lede til slutten på regimet og utslettelse av dets folk, sier USAs forsvarsminister Jim Mattis i en uttalelse onsdag kveld.

– USA og våre allierte har en demonstrert evne og utvilsomt en forpliktelse til å forsvare oss fra et angrep. Kim Jong Un bør ta hensyn til FNs sikkerhetsråd, og uttalelser fra regjeringer over hele verden, som er enige i at Nord-Korea utgjør en trussel mot global sikkerhet og stabilitet. Nord-Korea må ta valget om å slutte å isolere seg selv og slutte å forfølge atomvåpen. Nord-Korea bør stoppe å overveie handlinger som vil føre til slutten av regimet og utslettelsen av dets folk, heter det i uttalelsen.

Les også: USA viser styrke etter Nord-Koreas prøveskyting

Global trussel

– Selv om vårt utenriksdepartement gjør alt de kan for å løse denne globale trusselen med diplomatiske virkemidler, må det gjøres klart at de alliertes militære kombinert har de mest nøyaktige, innøvde og robuste defensive og militære evnene i verden, heter det videre.

Mattis sier også at Nord-Korea vil tape enhver konflikt landet setter i gang.

Uttalelsen kommer dagen etter at president Donald Trump sa at Nord-Korea vil bli møtt med «ild og vrede som verden aldri før har sett» om landet fortsetter å true USA.

Maner til ro

USAs utenriksminister Rex Tillerson har tidligere forsøkt å mane til ro etter Trumps trusler mot Nord-Korea.

– Jeg tror ikke at det finnes noen overhengende trussel fra Nord-Korea. Det amerikanske folk kan sove trygt, sa Tillerson onsdag, på vei fra Kuala Lumpur til Guam.

Den tyske regjeringen ber USA og Nord-Korea vise tilbakeholdenhet etter utveksling av krigstrusler.

– Vi observerer den økende retorikken vedrørende den koreanske halvøya med den største uro. Vi ber alle parter beherske seg, sier utenriksdepartementets talsmann Martin Schäfer.

Han la til at den tyske regjering er overbevist om at militær maktbruk ikke er svaret på arbeidet med å få til en atomvåpenfri sone.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ros fra Frankrike

FNs generalsekretær António Guterres sier han er bekymret over den stadig mer konfronterende retorikken, og han oppfordrer partene til å finne en løsning. Sikkerhetsrådet ber på sin side alle land følge opp de skjerpede sanksjonene mot Nord-Korea som nylig ble vedtatt.

Kina, som er Nord-Koreas viktigste handelspartner, oppfordrer til tilbakeholdenhet.

Frankrike på sin side roser Trumps «besluttsomme» opptreden. Regjeringstalsmann Christoph Castaner sier at presidentens besluttsomhet er den samme som enhver amerikansk president ville ha utvist, hvis en del av deres land kunne bli mål for atomraketter.

Mer fra Dagsavisen