Verden

Midtøsten-ekspert kaller Trumps våpenavtale med Saudi-Arabia for «falske nyheter»

En av USAs fremste Midtøsten-eksperter avviser Donald Trumps påstand om at han har signert våpenavtaler med Saudi-Arabia verdt 110 milliarder dollar.

– Det finnes ingen avtale. Det er falske nyheter, skriver Bruce Riedel ved Brookings Institution i en kommentar på tenketankens egen nettside.

Riedel har arbeidet for de siste fire amerikanske presidentene. Han siterer kilder i Kongressen og amerikansk forsvarsindustri og framholder at den såkalte våpenavtalen er en bunke med dokumenter som enten beskriver Saudi-Arabias ønske om våpenleveranser eller som viser til avtaler som ble inngått mens Barack Obama var president.

Les også: London-borgermester ønsker ikke Trump velkommen

110 milliarder

Det hvite hus har beskrevet et møte mellom Trump og Saudi-Arabias kong Salman i Riyadh 20. mai som en seremoni der det ble signert våpenavtaler verdt 110 milliarder dollar.

Noen få dager etter besøket, tvitret Trump at han var i ferd med å bringe «hundrevis av milliarder med dollar» tilbake til USA fra Midtøsten, og at dette ville bety massevis av jobber.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Har ikke nok penger

Ifølge Riedel er oljeprisen for lav til at Saudi-Arabia har nok penger til å få levert alle våpnene som står på kongedømmets ønskeliste.

Riedel er pensjonert CIA-analytiker og har vært seniorrådgiver i det nasjonale sikkerhetsrådet i Det hvite hus i nesten 30 år. (NTB)