Verden

– Hans første store lovendring

Flere millioner amerikanere kan miste helseforsikringen etter at Donald Trump fikk kongressen med på sin helsereform, som erstatter store deler av Obamacare.

Hvor store konsekvensene vil bli er foreløpig usikkert. Men:

– Det vi tror er at mange flere mister helseforsikringene sine, antakelig flere enn 20 millioner amerikanere. Det blir billigere for unge, men dyrere for eldre, først og fremst for dem med kroniske sykdommer, sier USA-ekspert og Agenda-rådgiver Thor Steinhovden.

Vet ikke konsekvensene

Torsdag kveld ga det første av to kamre i USAs lovgivende forsamling grønt lys for president Donald Trumps helsereform.

Vedtaket reverserer store deler av forgjenger Barack Obamas signaturreform: Obamacare, som skulle sikre helseforsikring til millioner av amerikanere som sto uten.

Det opprinnelige forslaget til «Trumpcare», som måtte trekkes i mars fordi det manglet flertall, innebar at 24 millioner amerikanere ville mistet helseforsikringen, ifølge utregninger fra kongressens eget budsjettkontor.

– Denne gangen er det vanskelig å si, fordi de ikke har analysert konsekvensene ennå, sier Eirik Løkke, Civita-rådgiver og USA-ekspert.

– De har altså vedtatt et forslag de ikke vet konsekvensene av?

– Det er riktig. Ikke helt i hvert fall.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Mer makt til delstatene

I likhet med Steinhovden anslår Løkke at rundt 20 millioner vil miste helseforsikringen. Han påpeker at det er vanskelig å regne på siden forslaget innebærer mer makt til delstatene.

For mens Trumps forgjenger Barack Obama satte en stopp for forsikringsselskapenes forskjellsbehandling av friske og kronisk syke, gir Trumpcare delstatene rett til å fjerne de samme begrensningene.

Også helseprogrammet Medicaid vil bli kuttet i. Programmet var en av bærebjelkene i Obamacare, og sikret subsidier til lavinntektsgrupper som ikke klarte å betale da helseforsikring ble pålagt.

– De som er syke vil få det verre, og de som er friske vil få det bedre. Og billigere, oppsummerer Steinhovden.

Trumps andre seier

For Trump er vedtaket en stor seier. Etter å ha gått på nederlag i flere store saker – inkludert å trekke det forrige helseforslaget – er det en opptur å ha levert på et så sentralt valgløfte.

– Det er viktig for republikanerne å vise seg som et styringsdyktig parti. sier Steinhovd i Agenda.

– Er dette Trumps første store seier som president?

– Det er hans andre seier. Den første var å få på plass en høyesterettsdommer som sikret konservativt flertall igjen. Men dette er Trumps første store lovendring.

Venter trøbbel i Senatet

På sikt kan seieren likevel smake annerledes. Først og fremst kan forslaget få en svært trøblete vei gjennom Senatet – det andre kammeret i Kongressen.

– Republikanernes flertall i Senatet er veldig tynt. I tillegg er minst tre senatorer på republikansk side veldig skeptiske, påpeker Steinhovden.

Senatet jobber nå med sin egen versjon, som skiller seg fra det som nå er vedtatt, sier Hilmar Mjelde, USA-ekspert og forsker ved Universitetet i Bergen, som spår at jobben med å enes vil bli tøff:

– Det blir som om Frp og SV skulle bli enig.

Konsekvensene er at det sannsynligvis blir store endringer i loven om den til slutt går gjennom, tror både USA-kjennerne i Agenda og Civita. Det kan innebære et prestisjenederlag for Trumps fanesak.

Går den ikke gjennom, kan det óg bli tøffe tak. I Senatet sitter mange bekymrede senatorer som mener loven var forhastet og kan slå tilbake på partiet.

– Senatorer i flere delstater frykter at de kan miste oppslutning til kongressvalget i 2018, sier Løkke.

Mer fra Dagsavisen