Verden

Trump trekker helsereform

Da prøveavstemmingen gikk imot ham, valgte Trump å kutte sitt alternativ til Obamacare.

Av Gerd Elin Stava Sandve og NTB

Den amerikanske presidenten Donald Trump har valgt å trekke forslaget sitt til en ny helseplan, "Trumpcare". Dette skjer etter at prøveavstemmingen viste at 32 republikanere planla å stemme imot Trumpcare. Det trengtes 22 motstemmer blant republikanerne for å velte forslaget.

Ifølge CNN skal republikanernes flertallsleder Paul Ryan ha kommet med anbefalingen om å trekke forslaget. Ryan en av de Trump lytter mest til.

I en pressekonferanse etter nederlaget sa Ryan at "presidenten gjorde alt som kunne gjøres. Trump har vært fantastisk. Og vi kommer til å klare dette. Det tror jeg virkelig".

Stort nederlag

Beregninger viser at 24 millioner amerikanere ville mistet tilgang på rimelig helsehjelp de neste ti årene om den ordningen som gjelder nå, populært kalt Obamacare, hadde blitt erstattet med det forslaget Trump nå har trukket.

"Det er vanskelig å overdrive hvor stort dette nederlaget er for Det republikanske partiet og for Trump", skriver kommentator John Cassidy i The New Yorker om hendelsen. "I sju år har republikanerne hatt en hovedsak: å bli kvitt Obamacare og ersatte den med et frimarkedsalernativ. Da partiet fikk sjansen, mislyktes de på spektakulært vis. Trumps varemerke er liksom at han er en vinner. Vel, domstolene har stoppet innreiseforbudet hans, og nå har han nettopp tapt alvorlig i Kongressen. Folk rundt Trump prøver nå å gi Ryan skylda. Men Trump er presidenten. Han gikk for denne loven, men mislyktes", sier Cassidy.

Trump selv skal ha sagt at skylden heller ikke skal legges på Ryan.

Intern strid

Trumps forslag til en erstatning for Obamacare møter motstand ikke bare hos demokrater, men også hos konservative republikanere. De mener at det må kuttes enda mer i de føderale utgiftene .I et håp om å få med seg alle republikanerne, tvitret Trump at Obamacare legger til rette for abort, noe republikanere flest er imot.

Mer moderate republikanere er også skeptiske og frykter at velgerne vil reagere negativt på de dramatiske kuttene det legges opp til i Medicaid-programmet og fordi helseforsikringen for eldre blir dyrere.

Menn mot kvinnehelse

Samtidig fylles sosiale medier av harme over bildene fra helsediskusjonene, som viser et rom fylt av rike, hvite menn, uten en eneste kvinne til stede. Trumps plan ville bety betydelige innskrenkninger av kvinners rett til svangerskapsomsorg, fødselshjelp og prevensjon, ikke bare abort. I den amerikanske kongressen er kun 19.5 prosent av representantene kvinner.

Mer fra Dagsavisen