Verden

Protest mot Trumpcare

President Donald Trumps nye helsereform får kritikk både for å rasere helsetilbudet for fattige, og for ikke å gå langt nok i å fjerne Obamacare.

Denne uka gikk startskuddet for det som ligger an til å bli en lang debatt om USAs helsevesen.

Mandag la republikanerne fram sin plan for å erstatte Obamas helsereform. Det var et av president Donald Trumps klareste løfter i valgkampen, og allerede den første dagene i jobben skrev han under en presidentordre som tok til orde for å få den avskaffet.

Onsdag startet debatten om den nye planen i Kongressen og det ble klart at «Trumpcare» møter motstand fra alle kanter.

Mens Demokratene mener at den nye reformen vil gjøre helsetjenester til et gode for de privilegerte med god råd, så mener Republikanerne at det fortsatt er altfor mye av Obamacare igjen i Trumps nye plan.

– I sju år har Republikanerne påstått at de har en bedre plan, men det viser seg at ikke er noe mer enn et tomt slagord. Republikanernes avskaffelse av loven vil være utrolig ødeleggende for mannen i gata, sa demokrat Frank Pallone i debatten i Kongressen, skriver The Guardian.

Les også: Amerikanere flest mener hatet øker i Trumps USA

Utsettelse

Siden Republikanerne har flertall i begge hus i Kongressen, har ikke Demokratene noen mulighet til å hindre planen fra å bli vedtatt. Men de kan forsøke å trenere avstemningen. Demokratene krever svar på hvor mye den nye planen vil koste og hvor mange færre som vil få helseforsikring. Svarene på dette er først ventet mandag, ifølge The Guardian.

20 millioner flere amerikanere fikk helseforsikring gjennom Obamacare, eller The Affordable Care Act som den formelt heter. Republikanernes nye helsereform har fått navnet American Health Care Act.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

De mest sårbare

Republikanernes plan beholder de mest populære delene fra Obamas reform: Det blir fortsatt forbudt for forsikringsselskaper å nekte folk med kjent diagnose helseforsikring. I tillegg skal barn dekkes under foreldrenes helseforsikring fram til de fyller 26 år. Samtidig fjerner den kravene om at alle plikter å ha helseforsikring og at selskaper med minst 50 ansatte må tilby forsikring, skriver Washington Post.

Den nye loven møter ikke bare motstand hos Demokratene, også leger og helsearbeidere protesterer og frykter at fattige og arbeidsledige vil få et dårligere helsetilbud enn i dag.

– Vi kan ikke støtte denne loven på grunn av den forventede nedgangen i dekning av helseforsikring og den mulige skaden det vil bety for sårbare pasientgrupper, skriver lege James L. Madara, og leder av den amerikanske legeforeningen, i et brev til Kongressmedlemmene som har ansvar for den nye reformen, ifølge Washington Post.

Obamas helsereform har hele tida vært svært upopulær hos Republikanerne. Motstanden handler både om det koster staten for mye, skatteinntektene tas fra de med høyest inntekt, og at reformen gir Washington for mye makt.

Les også: Miljøtopp går i protest mot Trumps budsjettkutt