Verden

Dommedagsklokka nærmere midnatt

Framvekst av nasjonalisme og uttalelser fra Donald Trump har gjort at «dommedagsklokka» stilles nærmere midnatt.

Av Espen H. Rusdal og NTB

Klokka ble torsdag stilt til to og et halvt minutt før midnatt, noe som symboliserer at risikoen for atomkrig og andre globale katastrofer har økt.

Nasjonalisme

Risikoen er nå nesten like høy som under den kalde krigen på 1950-tallet, ifølge forskerne og akademikerne som «stiller» klokka. Blant dem er det 15 nobelprisvinnere.

Begrunnelsen for å stille klokka fram, er framvekst av nasjonalisme, et «mørkere globalt sikkerhetslandskap», en sterkere tendens til nedvurdering av vitenskapelig ekspertise, og uttalelser fra president Donald Trump.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Les også: Anti-demokraten i Det hvite hus

Klima og atomvåpen

Forskerne viser spesielt til Trumps uttalelser om atomvåpen og klimaendringene.

– Den symbolske klokka viser at verden ikke har noen tid å miste. Alvoret bør synke inn over også norske politikere, sier Frode Ersfjord, daglig leder i Nei til atomvåpen.

Ifølge Ersfjord er alle landene med atomvåpen i ferd med å ruste opp, noe som bidrar til økt fare for at våpnene brukes.

Les også: «Utilslørt Trump: Et oppblåst ego i fri dressur»

Dommedag

Klokken ble skapt av en gruppe ved ved University of Chicago. De startet et magasin, «The Bulletin of The Atomic Science», som skulle spre informasjon om hvor utrolig farlig atomvåpen er. I 1947 fikk de så ideen om å stille en klokke etter hvor nærme vi er dommedag. De satte klokken til 23.53.  i 1953 var klokken 23.58. mens den ble stilt tilbake til 23.43 i 1991, da den kalde krigen opphørte. Nå er klokke altså stilt til to og et halvt minutt før midnatt. (NTB)

Mer fra Dagsavisen