Verden

Tobakksprodusent vil slutte å røyke

Tobakkskonsernet Philip Morris tar sikte på å stanse salget av konvensjonelle sigaretter og erstatte dem med et mindre skadelig produkt, sier konsernets leder.

Uttalelsen fra Andre Calantzopoulos falt under lanseringen av den «røykløse» iQQS-sigaretten i Storbritannia onsdag. I den nye sigaretten varmes tobakken opp i stedet for at den brennes, og tobakkskonsernet hevder at dette gir samme mengde nikotin, men 90 prosent mindre giftstoffer enn i vanlig sigarettrøyk.

LES MER: Sp vil ha 20-årsgrense på røyk og snus

Produktet er allerede lansert i Japan, Italia og Sveits.

– Jeg tror det kommer en tid der vi har nok overgang til dette alternative produktet og nok bevissthet til å se for oss, sammen med regjeringene, en utfasingsperiode for sigaretter, sier Calantzopoulos.

– Jeg håper det blir snart, føyer han til.

Tobakksmotstanderne i den britiske organisasjonen Action on Smoking and Health (AHS), sier iQQS-sigaretten bør reguleres som annen tobakk fram til det kan legges fram uavhengige bevis for at den er mindre skadelig enn vanlig røyk.

– Vi trenger uavhengige bevis for å støtte enhver påstand fra tobakksindustrien, sier AHS-sjef Deborah Arnott.

LES MER: Røyking dreper flere enn tidligere antatt

Marlboro-produsenten Philip Morris er verdens nest største sigarettprodusent etter den statlige China National Tobacco Corporation.

(NTB)

Nyeste fra Dagsavisen.no: