Verden

– Vi trenger en uselvisk leder

isnøyen og presset mot president Zuma øker. – Vi trenger en uselvisk leder som kan ta landet videre, sier aktivist Thapelo Mohapi.

Bilde 1 av 3

– De åtte årene Zuma har hatt makten har han reversert det de to forrige presidentene, Nelson Mandela og Thabo Mbeki, oppnådde. Vi trenger en leder som kan ta oss som tilbake til der vi var, og som ikke bare tenker på å berike seg selv og sin familie, sier Thapelo Mohapi.

Han er generalsekretær i bevegelsen Abahlali baseMondjolo, som er blitt en av landets største sosiale bevegelser, og kjemper for rettighetene til fattige slumbeboere i Sør-Afrika. Han snakker for de fattigste i den sørafrikanske befolkningen, som ikke har merket bedringene andre har nytt godt av de siste 22 årene. Tvert imot må de kjempe for retten til å beholde hjemmene sine uten fare for at de blir revet ned av myndighetene.

Press mot Zuma

Det er en bevegelse på gang i Sør-Afrika. Protestene mot ANC-regjeringen og særlig president Jacbo Zuma har økt de siste par årene. Senest denne høsten har det vært massive studentdemonstrasjoner mot regjeringen.

I regionalvalgene i august kom et politisk vendepunkt: ANC, som nærmest har monopol på makten nasjonalt, mistet for første gang makten i tre av de mest folkerike storbyområdene i landet. Partiet har fortsatt massiv støtte nasjonalt, men den er klart på vei ned.

President Jacob Zuma led et sviende rettslig nederlag tidligere i år i skandalen rundt oppussingen av Zumas bolig i Nkandla. Grunnlovsstolen slo fast at Zuma måtte betale tilbake ekstrakostnader som var blitt brukt på oppussingen, og at Zuma hadde brutt grunnloven ved ikke å følge anmodningen om dette fra en offentlig granskningskommisjon.

Presidentens tette forbindelser til den mektige forretningsfamilien Gupta er også under lupen.

Det har også stormet rundt politiske saker: I høst har regjeringen blitt kraftig kritisert for avgjørelsen om å forlate Den internasjonale straffedomstolen (ICC). Nå har kritikken mot presidenten økt også innenfor ANC og alliansepartneren Cosatu, fagbevegelsen.

Spørsmålet blir stadig mer presserende: Vil Zuma gå?

Hjemmene rives

Thapelo Mohapi håper det. Men kun en utskiftning av lederen på toppen er ikke nok. Slumbeboerne har erfart gang på gang hvordan et gjennomkorrupt system helt ned blant ANC-politikere på lokalt nivå hindrer de fattigste i å få et bedre liv. Bevegelsen Abahlali baseMondjolo ble dannet i et slumstrøk utenfor storbyen Durban i 2005. I Sør-Afrika ligger slike urbane bosetninger spredt rundt storbyene; langs motorveier og i åssider, ofte kun et steinkast fra velstående boligstrøk.

Beboerne er stort sett folk fra landsbygda som forsøker å skaffe seg et levebrød i byen. Forholdene er elendige. Ofte er boligområdene uten strøm og vann, og faren for brann er stor. Thapelo Mohapi bor selv i et slikt område med sin forlovede og to barn.

– Vi er nødt til å dra til byen for å finne jobb, utdanning eller bedre levestandard, og da trenger vi et sted å bo. Vi slår oss ned i en slik bosetning og bygger et lite hjem. Men vi står i konstant fare for at politiet kommer og ødelegger eller river boligene våre, sier Mohapi, som har vært på besøk i Oslo denne uka.

Under apartheid fikk ikke svarte nærme seg byene uten tillatelse.

– 22 år etter at apartheid tok slutt er det ikke lenger slik, men det handler om at vi ikke har råd til å bosette oss i byene, der jobbene er, og derfor må flytte til disse slumstrøkene, sier Mohapi.

Ble drept

Abahlali baseMonjolo ble dannet for å beskytte og hjelpe slumbeboere, og fortelle dem om rettighetene. Gruppen har blant annet vunnet en rettssak som gikk helt opp til grunnlovsdomstolen, der den fikk medhold i at slumbeboere ikke kan bli kastet ut uten at myndighetene stiller alternative boliger til disposisjon.

Men arbeidet er ikke ufarlig.

– Vi blir oppfattet som en trussel fordi vil forteller folk om rettighetene sine og kritiserer politikere fra ANC, sier Mohapi.

Den unge kvinnen Thuli Ndlovu, som ledet en lokal avdeling av Abahlali baseMondjolo, ble drept i 2014. Før det hadde hun avdekket korrupsjon blant lokale ANC-politikere. Myndighetene har sørget for bygging av billige boliger som skal komme de fattigste til gode, men Ndlovu hadde avdekket at lokale politikere hadde solgt boliger til folk som ikke hadde krav på dem, men som hadde penger. To ANC-politikere er nå dømt til fengsel på livstid for å leid en person som drepte tobarnsmoren med sju skudd.

Selv om den saken fikk en uvanlig tragisk slutt, er bakgrunnen for den ikke uvanlig, hevder Mohapi.

– Det er ofte folk med penger eller medlemskap i ANC som får tilgang til boliger og andre goder. Og man kan ikke gå til politiet for å fortelle om det, for de vil si fra til politikerne – systemet er så korrupt. Mange av oss har fått dødstrusler, sier Mohapi.

Selv med loven i hånd har Abahlali baseMonjolo møtt motstand fra lokale politikere.

– Problemet er at vi har politikere som mener de står over loven, sier Mohapi.

Endring på gang

Men noe er i endring, mener Thapelo Mohapi.

– Vi trodde lenge, og mange tror fortsatt, at ANC er det eneste partiet som kan ta vare på de fattige. Mandela er vårt ikon, og hvis man stemmer mot ANC føler mange at man stemmer mot ham. Men for så mange i ANC handler det ikke lenger om hans visjoner. De har beveget seg bort fra det ANC sto for, sier Mohapi.

Det har ført til at Abahlali baseMonjolo har anbefalt folk å stemme på opposisjonspartiet Democratic Alliance (DA). Det er ikke ukontroversielt. Selv om dagens partileder er svart og partiet har vokst kraftig blant svarte velgere, særlig i middelklassen, anser mange DA som «partiet for de hvite».

– For oss handler det om å stemme på noen som begrenser makten til ANC, sier Mohapi.

Han mener det finnes gode politiske ledere, både i opposisjonspartiene DA og Economic Freedom Fighters (EFF) – og også innenfor ANC.

– Vi trenger uselviske ledere som kan ta landet videre igjen. For etter at Mandela forlot oss har vi mistet det vi hadde, sier Thapelo Mohapi.

Mer fra Dagsavisen