Verden

Inn i israelsk vepsebol

Når oljeminister Tord Lien (Frp) gjester Israel, vil han møte et land som om kort tid forventer å bli en energistormakt. Men det blir også litt av et vepsebol.

Oljeminister Tord Lien, her under ONS i Stavanger nylig.

JAFFA (Dagsavisen): Israels enorme gassfunn i Middelhavet, anslått til rundt 75 milliarder kubikkmeter, er blant de største i verden det siste tiåret. Så landet gjør seg klar til en dramatisk forvandling – til å stige inn i en ny økonomisk liga, samt å få større politisk uavhengighet.

– Hvis anslagene er korrekte, vil dette plassere Israel i samme liga som energigiganten Norge, skriver den økonomiske kommentatoren David Rosenberg i den velrenommerte avisen Haaretz i helgen.

Og nettopp med dette bakteppet ankommer olje- og energiminister Tord Lien (Frp) fra Norge. Der skal han møte israelske myndigheter med sikte på økt energisamarbeid. Også forskere ved NTNU er med på turen.

Les også: Oljeministeren på omstridt Israel-tur

– Stjeler gass

Besøket vekket sterk kritikk hjemme i Norge. Pro-palestinske organisasjoner i Norge anklager Lien for å være villig til å samarbeide med et land som «stjeler palestinsk gass», altså at Israel anklages for å stjele gass fra de palestinske feltene utenfor Gazas kyst.

– Ikke støtt Israels gasstjuveri – nei til forsknings og industrisamarbeid, het det forrige søndag i parolen under en demonstrasjon utenfor UD i Oslo, der blant annet stortingsrepresentant Truls Wickholm (Ap) talte.

Men ifølge palestinske kilder, fiendskapet til tross, er det ingen tegn til at Israel stjeler noen gass.

– Det skjer ingen utvinning på palestinsk side. Ingenting. Det er ikke noen infrastruktur i havet der, sier den Gaza-baserte palestinske analytikeren Talal Awkal til Dagsavisen.

Ifølge Awkal, som har gode kontakter i kyststripen, er det to hovedgrunner til at de palestinske feltene er uberørt.

– På den ene siden er jo Israels blokade. Men samtidig, ikke noe internasjonalt oljeselskap er villig til å inngå en avtale om gassutvinning med Hamas som partner. Ikke noe land, ikke noe selskap er villig til å samarbeide med Hamas, forteller han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Bare løgn

Også Amos Eran, en av Israels oljepionerer, benekter at Israel henter gass fra feltene i Middelhavet tilknyttet Gaza.

– Det er løgn å si at vi stjeler palestinsk gass. Vi rører ikke de områdene i det hele tatt, sier Eran til Dagsavisen.

Selskapet British Gas fant i år 2000 signifikante gassforekomster utenfor Gaza. Palestinas president Mahmoud Abbas og Israels daværende statsminister Ehud Olmert forhandlet i 2006 om en avtale der Israels skulle kjøpe gass for opp til fire milliarder dollar årlig. Men så overtok islamistene i Hamas kontrollen over Gaza i et militærkupp, og siden har ikke Israel vært villig til å forhandle om noe gasskjøp.

Israel og nabolandet i nord, Libanon, har derimot en åpen strid om gassfelt i grensefeltet dem imellom. At to land strides om maritime grenser er ikke uvanlig. Det som gjør striden spesiell, er at de to landene formelt er i krig, og ikke har kommunikasjonslinjer til å løse striden. USA har prøvd å mekle dem imellom, men uten å lykkes.

Israel tror imidlertid at funnene på deres side alene er så enorme at landet vil bli en av de store gassleverandørene til Europa.

Vil lære av Norge

I minst to år allerede har Norge og Israel hatt en dialog om disse israelske funnene. Israel ønsker å lære av Norges erfaring, om hvordan blant annet et oljefond ivaretas. Israel ønsker på den ene siden å unngå fellen med en hyperinflasjon, noe Holland i sin tid opplevde etter sine gassfunn, og på den andre siden, heller ikke lide samme skjebne som sine arabiske oljenaboer.

Les også: Israel vil knytte Stavanger-bånd

Olje og makt

For mange arabere har oljen vært en velsignelse, men den har vel så mye også vært en forbannelse siden undertrykkende regimer over lengre tid har kunnet befeste sin makt, mens sivilsamfunnene ofte har levd i en stagnasjon, uten nevneverdig forskning og uten noe bredt kulturliv.

Statsminister Benjamin Netanyahu, en kompromissløs hauk i alle spørsmål om fred med palestinerne, er imidlertid også bevisst på noe annet, at landets ventede posisjon som framtidig energikjempe trolig vil gi landet økt politisk makt.

– Gassforekomstene vil bli vekstkilde nummer en i årene som kommer. Vi kommer til å bli mer uavhengige, sier Netanyahu.

Les også: Israel gir gass