Verden

Filippinenes jernhånd

President Rodrigo Duterte er en løs kanon, men på hjemmebane er han populær.

1 av 2

Filippinenes president Rodrigo Duterte er i hardt vær etter at han kalte president Barack Obama en horunge. Uttalelsen fikk Obama til å avlyse et planlagt møte med presidenten. Etterpå angret Duterte og sa uttalelsen ikke var ment som en personlig fornærmelse, ifølge avisen The Guardian.

Men det er langt fra første gang presidenten kommer med drøye utsagn – det kan nærmest sies å være hans varemerke.

I valgkampen før presidentvalget i mai lovet han å ta livet av 100.000 kriminelle. Løftene er i ferd med å bli fulgt opp. Duterte har gått til krig mot narkotika og gitt politiet vide fullmakter. 2.927 personer er blitt drept i narkokrigen siden 30. juni viser nye tall fra politiet i går, ifølge nyhetsbyrået AFP. 1.894 av dem er drept av borgervernsgrupper.

Tøft ytre

FN og flere menneskerettighetsorganisasjoner mener Duterte bryter menneskerettighetene. Duterte har svart at han ikke bryr seg om menneskerettigheter og truet med å melde landet ut av FN. Trusselen ble senere trukket tilbake.

Det kan se ut som president Dutertes strategi er å være tøff utad for å samle støtte innad, mener Filippinene-kjenner og programkoordinator Aron Halfen i Caritas Norge.

– Foreløpig ser det ut som flertallet på Filippinene setter pris på det. Duterte sier at de som er kritiske ikke kjenner konteksten og hvorfor Filippinene må håndtere kriminalitet så hardt. Landet har en historie med ekstrem vold og mange er blitt vant til å leve i utrygghet. Det er et ønske om lov og orden, sier Halfen. Samtidig understreker han at det også er mange på Filippinene som har tatt avstand fra Dutertes politikk på dette området, blant annet kirken.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Gir håp om fred

Duterte var ordfører i byen Davao i over 20 år før han ble president. Han fikk kallenavnet «hevneren» på grunn av sin kompromissløse stil. Men jern-politikken har også effekt. Over 500.000 narkotikabrukere og -selgere har selv meldt seg til politiet etter at han ble president.

– Trolig av frykt for å bli drept vilkårlig. Caritas er urolige for brudd for menneskerettigheter i kampen mot kriminelle og hvilke følger det kan ha for fredsforhandlingene, sier Halfen.

Men nettopp fredsforhandlinger kan også forklare hvorfor filippinerne valgte Duterte. Bakgrunnen som ordfører i Davao i de urolige områdene i landet, gir håp om at han kan få slutt på de mange konfliktene som har herjet Filippinene i lang tid.

Senest fredag var det et bombeangrep i Davao som islamistgruppen Abu Sayyaf har tatt på seg ansvaret for. Gruppen er den samme som står bak kidnappingen av nordmannen Kjartan Sekkingstad. Duterte har erklært unntakstilstand i området.

Han bidro også til gjennombruddet i fredsforhandlingene som foregikk i Oslo nylig. Filippinske myndigheter og Den nasjonale demokratiske fronten (NDFP) ble enige om en våpenhvile, blant annet fordi Duterte er villig til å inngå kompromisser og akseptere tidligere inngåtte avtaler, forklarer Halfen.

– Duterte er villig til å gi kommunistene mer makt. Han har selv en mer sosialistisk profil enn forgjengerne så det koster ham ikke like mye å inngå kompromisser, sier Halfen.

Filippinene har en høy andel fattige, mange av dem fester også sin lit til at mer sosialistiske Duterte kan løfte dem økonomisk.

– Duterte er en annerledes politiker. Det har vært mye oppmerksomhet på «hevneren», men det er positive sider ved ham også, sier Halfen.

Kommentar: Filippinene i farlig farvann

Iselin Stalheim Møller

Nyhetsredaktør i Dagsavisen