Verden

Vil forsvare Norden

Et stadig mer aggressivt Russland kan sette fart på det nordiske forsvarssamarbeidet.

Muligheten for å dele på kostbart militærutstyr er en viktig grunn til å samarbeide på tvers av grensene i Norden, mener Sverige ambassadør til Norge. Her et svensk JAS Gripen kampfly.

– Russland utgjør ingen direkte trussel mot Norge, Finland, Sverige, Island eller Norge. Men den stadig mer usikre situasjonen i verden har nok satt fart på det nordiske samarbeidet, sier Sveriges ambassadør Axel Wernhoff til Dagsavisen.

Situasjonen Wernhoff snakker om, er blant annet Russland og president Vladimir Putins aggressive oppførsel de siste årene, og spesielt den ulovlige annekteringen av den ukrainske Krim-halvøya våren 2014.

Det er fortsatt svært spent stemning på Krim: Tidligere i måneden anklaget Russland ukrainske opprørere for å ha forsøkt å sette i gang et terrorangrep, og fordømte sterkt at to russiske tjenestemenn skal ha blitt drept i terrorforsøket. Situasjonen var så spent at FNs sikkerhetsråd innkalte til krisemøte. Ukraina har hele tida avvist at kamper har funnet sted, men har svart med å stille hæren kampklar ved grensa til Krim-halvøya.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Mer samarbeid

Det bekymrer den svenske ambassadøren.

– I en usikker verden er det all grunn til å øke det nordisk forsvarssamarbeidet, sier svenske Axel Wernhoff, som møtte kollegene sine fra Island, Danmark og Finland til debatt om nordisk samarbeid i Arendal sist torsdag.

De nordiske landene har allerede holdt en rekke koordinerte øvelser i nord.

Sveriges ambassadør nevner særlig raskt økende kostnader for militærutstyr som en av hovedgrunnene til at samarbeid på tvers av de nordiske landene er gunstig for alle. At Norge i 2008 signerte en gigantkontrakt med den amerikanske våpengiganten Lockheed Martin i stedet for svenske JAS Gripen ble ikke nevnt.

Mens Island ikke har eget forsvar, er Norge og Danmark medlemmer av NATO, mens verken Finland eller Sverige er med i forsvarsalliansen. Det stopper ikke et nordisk forsvarssamarbeid, sier Finlands ambassadør Erik Lundberg.

Må sikre dialog

– Finland samarbeider mer enn noensinne både med NATO og med Norden, sier Lundberg til Dagsavisen.

Han minner om at Finland har en 1.300 kilometer lang grense til nabolandet i øst, og at også dialog, ikke bare opprustning, er avgjørende for å roe ned spente situasjoner.

– Vi fordømmer Russlands annektering og er med på EUs sanksjoner som alle andre. Det er veldig viktig å være tydelig. Men vi opplever også at det er viktig å opprettholde dialogen. Dialog er også en måte å senke spenningen på. Vi må vise åpenhet der det går, sier Lundberg.

Neste år feirer Finland 100-årsjubileum. Det ville ikke gått uten gode naboer, sier Lundberg.