Verden

Ber demokratene våkne

Det demokratiske partiet har vendt arbeidere ryggen, og blitt elitens parti. Det gir grobunn for Donald Trump, sier forfatter Thomas Frank.

PHILADELPHIA (Dagsavisen): Det er fullt inne på storarenaen der demokratene holder landsmøte. Førstedame Michelle Obama er i ferd med å gi en av møtets beste taler, da vi møter forfatter Thomas Frank ved en matbod som lover glutenfri snacks. Toalettene ved siden av er kjønnsnøytrale. Et skilt peker mot et hjørne reservert for ammende mødre.

– Det er dette jeg mener, sier Frank opprømt og peker på ammeskiltet.

Det er ingen som tar med seg spedbarn hit! Ingen!

Snur ryggen til

Det er ikke egentlig den glutenfrie snacksen eller toalettskiltet som opprører Thomas Frank, men den voldsomme selvgodheten som følger med denne type erklæringer, typisk for det demokratiske partiet. Selvgodheten gjør de venstreliberale blinde for at politikken de fører slett ikke hjelper folket de en gang brydde seg om, sier Frank, som nylig kom ut med boka «Listen Liberal», om hvordan det demokratiske partiet har snudd ryggen til USAs arbeiderklasse.

I dag er bare 11 prosent av USAs arbeidende amerikanere fagorganiserte. Det ser ikke ut til å plage demokratene i særlig grad.

– Demokratene løfter ikke en finger for å hjelpe dem, sier Frank, og trekker fram Tim Kaine, mannen som skal stå ved Hillary Clinton sin side som partiets visepresidentkandidat.

Handler om handel

– Tim Kaine er en fagforeningsmotstander i hjemstaten sin. Det er galskap! Han burde ikke ha hatt lov til å være medlem i partiet, så blir han visepresident, sukker Frank.

USAs fagforeninger støtter fortsatt demokratene, med penger og velgere. Alternativet, å stemme republikansk, er enda verre. Men det er nettopp denne manglende forståelsen for hvordan arbeiderklassen har det, som gjør at republikanernes presidentkandidat Donald Trump gjør det så bra, sier Frank. For Trump er mer enn bare fremmedfrykt og høylytte angrep. Trump snakker ofte og lenge om kampen mot frihandelsavtalene som har gjort at så mange amerikanske arbeidere har mistet jobben. Det treffer en nerve hos mange.

– Trump har truffet med sin kritikk av NAFTA og de mange frihandelsavtalene. Millioner av arbeidere føler seg sviktet av partiet sitt, sier Frank.

Clintons svar på utfordringen fra Trump ved å velge Tim Kaine som visepresidentkandidat, viser hvor lite hun bryr seg og forstår, mener Frank. Kaine er en ivrig pådriver for den asiatiske handelsavtalen TPP, som det er mye motstand mot både i Trump-leiren og på venstresiden i det demokratiske partiet.

– Hillary går rett i fella. Det er som om hun ikke engang har sett hva det er som skjer på bakken i sitt eget land, sier Frank.

Prestasjonssamfunnet

Det er nettopp hos hvite menn med lavere utdannelse at Donald Trump gjør det godt. Demokratene bryr seg lite om dem, sier Frank, som mener det blant annet er en blind tro på meritokratiet, på prestasjonssamfunnet, som gjør at demokratene vender arbeiderklassen ryggen.

– De gråter med dem som har det vanskelig, men de bryr seg egentlig ikke. Vi hører det hele tida på landsmøter som dette. Og vi har hørt det ofte fra Hillary Clinton. Du får det du fortjener, hvis du bare studerer hardt og tar de riktige valgene, sier Frank.

Det samme budskapet kommer fra høyresiden, der det handler om hardt arbeid mer enn studier. Verdenssynet er likevel det samme: Det er opp til deg selv å lykkes.

Obama feilet

Ulikheten i USA har vokst i rasende fart de siste årene. Det til tross for at demokratene har styrt Det hvite hus i 16 av de 24 siste årene. Barack Obama ble valgt på løfter om håp og endring, og har erklært økonomisk ulikhet for «en av de største utfordringene i vår livstid». Men i møtet med Wall Street, har Obama feilet, sier Frank. Han mener Obama, som tok over som president midt i finanskrisen, hadde en unik mulighet til å endre USAs finansindustri. I stedet ga han storbankene offentlige redningspakker. Samtidig har reallønnen stått på stedet hvil. I 2014 svarte nesten tre fjerdedeler av de spurte i en undersøkelse at de trodde USA fortsatt var i resesjon, altså hadde negativ økonomisk vekst. De hadde ikke fått med seg oppturen på børsen.

– Landet er i ferd med å rives i stykker, sier Frank om de store økonomiske forskjellene.

Han har ingen tro på at Hillary Clinton vil endre på det.

– Er det noen som tror at Clinton kommer til å gå mot frihandelsavtalen TPP?, spør Frank retorisk.

Håper på Bernie

Selv kommer Thomas Frank likevel etter all sannsynlighet til å stemme på Hillary Clinton i november.

Et lite lyspunkt er Bernie Sanders, som ga Clinton overraskende sterk motstand fra venstre i nominasjonskampen.

– Clinton-folka er tilbake der de var, de har glemt ham allerede. Men hvis Sanders klarer å mobilisere videre, har bevegelsen en ny sjanse om fire år.

Mer fra Dagsavisen