Verden

– Militært tap

Rapporten fra Afghanistan-utvalget kan få store konsekvenser for hvordan vi driver utenrikspolitikk i Norge.

Bilde 1 av 2

– Taliban er sterkere enn noensinne. Ut ifra en militær vurdering må vi si at dette har vært et nederlag. Når jeg sier det er det med all respekt for dem som har falt. De har gjort alt de har blitt bedt om. Vi får håpe de som har falt ikke har falt forgjeves. Nå må vi ta lærdom av dette før vi skal delta i enda en omgang i Syria, sier nestleder i utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Christian Tybring-Gjedde (Frp).

I går kom rapporten fra Godal-utvalget om Norges deltakelse i krigen i Afghanistan. Rapporten er delvis svært kritisk til hva Norge har oppnådd i Afghanistan (se side 18-19). Tybring-Gjedde mener det er mye å lære av rapporten.

– For det første må vi ta forbehold om at dette var et artikkel 5-oppdrag, som skiller seg fra alle andre oppdrag vi har sagt ja til. Når det er sagt er det alltid lite klokt å ikke tenke ut en exitstrategi når man går inn. Det store spørsmålet er: Hva vil det si å vinne? Om man ikke har definert det er det eneste muligheten å bli der generasjon etter generasjon, sier Tybring-Gjedde.

Les også: Lyktes best med å være USA-venn

Åpenhet om krig

Utenrikspolitisk talsperson i SV, Bård Vegar Solhjell, sier rapporten er det mest grundige dokumentet han noen gang har lest om norsk krigsinnsats. Han trekker fram at rapporten viser at det eneste Norge virkelig lyktes med var å være en god alliert for USA. Han mener den viktigste lærdommen av rapporten må være å vise mer åpenhet når politikere tar avgjørelser om at Norge skal gå i krig.

– Vi må endre måten vi tar avgjørelser om norsk krigsdeltakelse. Det bør flyttes ut av hemmelige rom og inn i Stortingssalen. Og vi må tørre å debattere. Der det tenkes for likt, der tenkes det stort sett for lite. Den konsensuskulturen vi har må vi erstatte med en debattkultur, sier Solhjell.

Også forfatterne av rapporten foreslår å flytte en del av avgjørelsene og debatten fra den lukkede utvidede utenrikskomiteen til en åpen stortingsdebatt.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Krigen i Syria

Leder i samme komité, Anniken Huitfeldt (Ap), mener det viktigste i rapporten er hvordan Norge organiserer vår bistand.

– Vi må spisse våre bidrag, og i større grad bidra der vi har spesialkompetanse. Det er viktig å si at vi har vært en alliert som har stilt opp da USA for første gang ba om assistanse på bakgrunn av artikkel 5. Deler av målet var å bekjempe at Afghanistan har blitt et arnested for internasjonale terrororganisasjoner. Og i dag får ikke Al-Qaida samme beskyttelse som de fikk den gangen, sier hun.

For få uker siden ble det kjent at Norge skal trene syriske opprørsstyrker som skal kjempe mot IS inne i Syria. Nå må rapporten brukes for å ikke gjøre de samme feilene der.

– Vi kan lære hvor vanskelig det kan være, hvilke dilemmaer vi står overfor, og at vi kanskje må begrense ambisjonsnivået på hva vi kan oppnå. Det er også blitt trukket fram i denne rapporten at de politiske initiativene fra norsk side har vært gode, selv om de ikke alltid førte fram, sier Huitfeldt.

KOMMENTAR: Krig og ærlighet (Hege Ulstein)

Nyeste fra Dagsavisen.no: