Verden

Tilspisset maktstrid på Island

De to partiene i Islands koalisjonsregjering akter å fortsette samarbeidet på tross av store protester i kjølvannet av Panama-avsløringene.

Statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson har varslet at han trekker seg etter avsløringene om at han og kona i skjul eide et skatteparadisselskap med store krav mot de islandske bankene som kollapset i finanskrisen.

Men Islands politiske framtid er fortsatt høyst uklar, og Gunnlaugssons Fremskrittspartiet (tilsvarende Senterpartiet) hadde i går såkalte uformelle samtaler med sin regjeringspartner, det borgerlige Selvstendighetspartiet.

Framskrittspartiets nestleder Sigurdur Ingi Johansson, som i islandske medier er utropt til Gunnlaugssons arvtaker, sier til kringkasteren RUV etter samtalene at de to partiene er enige om å fortsette samarbeidet.

Ifølge en kilde Reuters har snakket med, ser de to partiene for seg å regjere videre med en ny statsminister. Johansson sier til Morgunbladid at han ikke vil uttale seg om statsministerspørsmålet.

Les også: Hadde det vært valg på Island i dag, ville protestpartiet Piratene vunnet

– Absurd og klønete

Regjeringen ser altså ut til å gjøre alt den kan for å beholde makten, men oppslutningen faller som en stein, og opposisjonen krever nyvalg.

– Situasjonen er absurd, desperat og klønete. Det som skjer, er galskap, sa statsviter og professor Eirikur Bergmann i går, før regjeringspartiene hadde kunngjort at de akter å fortsette samarbeidet.

Det politiske kaoset fortsatte på Island i går etter at Gunnlaugsson tirsdag sa han ville tre tilbake.

Deretter bidro den islandske statsministeren sterkt til forvirringen da han natt til onsdag sendte ut en pressemelding til internasjonale medier med beskjed om at han ikke hadde gått av, men bare «trådt til side for en periode», før han altså igjen varslet at han trekker seg.

Ifølge Bergmann var pressemeldingen Gunnlaugssons eget påfunn.

– Det finnes ingen logisk forklaring på dette annet enn ren desperasjon, sier han.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Improvisert spørretime

Parlamentarikerne på Alltinget er innkalt til en improvisert spørretime i dag, der de skal informeres om regjeringspartienes plan, skriver Morgunbladid.

Regjeringen gjør nå hva den kan for å forhindre nyvalg, tror Bergmann. Å peke ut en ny statsminister vil gjøre det mulig for regjeringskoalisjonen å bli ved makten fram til det planlagte valget i april 2017.

– Dette har blitt en komplett farse. Vi politiske analytikere har ikke lenger noen mulighet til å forstå hva som skjer, sier han.

En fersk meningsmåling viser at oppslutningen om regjeringspartiene har falt som en stein. Framskrittspartiet har gått fra å være Islands nest største til å bli det nest minste partiet, mens Selvstendighetspartiet har falt med 6 prosentpoeng.

Samtidig rykker opposisjonen fram, særlig Piratpartiet som får hele 43 prosent oppslutning.

Opposisjonen har varslet et mistillitsforslag mot regjeringen.

– Man skulle jo tro at forslaget vil bli nedstemt siden regjeringspartiene fortsatt har flertall på Alltinget. Men flere av deres representanter er kritiske til det som skjer, og det gjenstår å se om de vil følge partilinjen eller ei, framholder Bergmann.

Statsviter Stefania Oskarsdottir ved Islands universitet tror derimot at regjeringen vil overleve.

– Dersom ikke noe veldig uventet skjer, virker det sannsynlig at regjeringen vil fortsette, i håp om at saken dør hen, sier hun til Reuters.

Åpent brev: Kjære DNB. Jeg slår opp! (Nesten)

(NTB)

Mer fra Dagsavisen