Verden

Ruster opp i øst

Nato kan ikke forsvare Baltikum i mer enn 60 timer. Nå ruster USA kraftig opp i Øst-Europa.

Natos forsvarsministre er samlet i Brussel for å vedta militær opptrapping i Øst-Europa på grensen mot Russland. Nato må stå sterkere og reagere raskere på plutselige trusler, sier Nato-sjef Jens Stoltenberg i forkant av møtet.

– Hvor mye og hvordan tar vi ikke beslutninger om nå. Men vi setter de militære planleggerne i gang, sier han til norsk presse, ifølge NTB.

Møtet startet i går kveld og fortsetter i dag. Forsvarsminister Ine Marie Søreide (H) deltar for Norge. Temaet er økt militær tilstedeværelse i Øst-Europa, trusselen fra Russland og samarbeidet med Georgia.

Men Syria og flyktningkrisen vil også få stor plass, særlig etter at Tysklands kansler Angela Merkel og Tyrkias statsminister Ahmet Davutoglu mandag overraskende varslet at de ser for seg at Nato kan bidra i jakten på menneskesmuglere i Egeerhavet mellom Hellas og Tyrkia sammen med den tyrkiske kystvakten og EUs grensebyrå Frontex, skriver nettstedet Politico.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Flyktningkrise

Så langt i 2016 har mer enn 68.000 mennesker tatt denne veien til Europa, ifølge en oversikt fra FNs flyktningbyrå UNHCR, og tilstrømmingen har ikke stanset opp selv om det er vinter og kaldt. Europa begynner å bli desperat i jakten på tiltak som kan få ned antallet migranter. Som Europas mektigste regjeringssjef hviler mye av ansvaret for Europas flyktningkrise på Merkel som nå møter stadig kraftigere press på hjemmebane mot sin tolerante åpen dør-politikk overfor flyktningene.

Men flere Nato-kilder Politico har snakket med er kritiske til initiativet og mener håndtering av Europas flyktningkrise ikke er Natos jobb. Jens Stoltenberg sa tirsdag at Tyrkias forespørsel om hjelp i flyktningkrisen må tas på alvor.

LES OGSÅ: – Vi har ikke lenger noe forsvar

USA øker pengebruken

Natos styrking i Øst-Europa kommer som et svar på langvarig økning i pengebruken til russisk forsvar, Russlands innblanding i krigen i Ukraina og den ulovlige overtakelsen av Krim-halvøya i 2014.

Etter flere år der USA har vendt blikket vekk fra Europa mot Øst-Asia så planlegger president Barack Obama nå å trappe opp innsatsen og pengebruken i Øst-Europa kraftig. I det nye budsjettforslaget foreslår han å øke pengebruken til militærøvelser og forsvar av Nato-medlemmer i Europa, fire ganger størrelsen av fjorårets budsjett, skriver Reuters.

I en fersk rapport konkluderer det amerikanske analysebyrået RAND at Nato ikke er i stand til å forsvare de baltiske statene – «sine mest utsatte medlemmer».

Konklusjonen er basert på mulige krigsscenarioer der Russland i nær framtid invaderer de baltiske statene. Det vil ta Russland maksimalt 60 timer å ta Estland og Latvia, ifølge RANDs analyser som mener det er nødvendig med både militær opptrapping og raskere reaksjonsevne for å kunne forsvare Baltikum i framtida.

LES OGSÅ: Kampflybase i rute

Mer fra Dagsavisen