Verden

Møter vinteren i sandaler

Flyktningbarn både i Syrias naboland og i Sør-Europa møter kulda med lite klær og i tynne telt. Redd Barna frykter liv kan gå tapt.

1 av 4

– De som har ovn i teltene men ikke har ved, legger gamle sko og tekstiler i ovnen for å fyre. De som ikke har ovn, prøver å lage bål av det de kan finne. Mange av barna mangler tykke nok klær. Noen går i tynne tøysko. Noen mangler sokker og jakke, forteller Sandy Maroun i Redd Barna i Libanon.

Hun har nettopp besøkt syriske flyktninger i Bekaadalen i Libanon, der mer enn 400.000 syriske flyktninger har slått seg til.

Dalen ligger tusen meter over havet, og det kan være minusgrader der nå på vinteren. I fjor vinter mistet flere barn livet.

Flyktningene opplevde et kraftig snøfall nylig.

– Flere av teltene kollapset under snøstormen. Vi har nå prøvd å kartlegge hvem som trenger mer materiale til teltene, som planker og presenninger, forteller Maroun på telefon fra Libanon.

Blåfrosne

Også i Sør-Europa er vinteren svært tøff for migranter og flyktninger. Det merkes blant annet i Presovo på grensen mellom Serbia og Makedonia.

– Våre hjelpearbeidere på mottakssentrene i Presevo forteller om blåfrosne barn og utslitte mødre som ikke greier å holde barna sine varme. Redd Barna frykter nå at vinterkulda skal ta livet av noen av barna og de voksne på flukt, forteller generalsekretær Tove Wang i Redd Barna i Norge.

– Forrige uke falt temperaturen der til 20 minusgrader flere steder. Dette er livsfarlig for mange av de barnefamiliene som har flyktet til Europa, og som nå bor i telt eller under åpen himmel, sier Wang.

Redd Barna rapporterte nylig om frostskader hos enkelte barn som kom inn.

FNs barneorganisasjon UNICEF rapporterer om det samme.

– Barna som ankommer den tøffe vinteren i sørøstlige Europa er fysisk utslitt, redde, urolige og trenger ofte medisinsk hjelp, advarte UNICEF for få dager siden.

LES OGSÅ: Farlig flukt

Flere er barn

Selv om antallet flyktninger som kommer til Europa har gått kraftig ned i løpet av de siste månedene etter hvert som det har blitt kaldere og farligere å reise, er en utvikling påfallende: En stadig større andel av dem som kommer er barn.

37 prosent av dem som ankom Makedonia i desember var barn – mens andelen barn i september var bare 23 prosent, ifølge statistikk fra makedonske myndigheter. I Serbia var barneandelen 36 prosent i desember mot 27 prosent i september.

Ifølge UNICEF er mange av barna både dårlig kledd og dårlig ernært, og med mangelen på gode og varme overnattingssteder er barnas helse i fare.

– Jeg frykter mine barns liv. Aldri før har vi vært så kalde, fortalte Nasir, som har flyktet med kone og to små barn fra Syria til Europa, til en av de ansatte i Redd Barna i Presevo.

Vil bare vekk

Blant flyktningene Sandy Maroun i Redd Barna møter i Libanon er det ikke mange som snakker om å dra til Europa nå.

– De vil bare at krigen skal ta slutt slik at de kan dra hjem. De vil vekk, de er slitne, forteller Maroun.

Men noen snakker om å dra til Europa.

– Da forsøker vi å gi dem mest mulig informasjon for å gjøre dem klar over hvor farlig den reisen er. Vi gir ingen råd, men mest mulig kunnskap om hva som venter dem dersom de reiser, sier Maroun.

Selv om internasjonale donorer har gitt mange penger til flyktningkrisen, er det langt mindre enn hva som trengs, siden det er blitt stadig flere flyktninger.

– Vi begynner å merke en donortrøtthet, samtidig som vi ser at situasjonen blir verre. Det bekymrer oss, sier Maroun.

– Mange av flyktningene som kom med oppsparte midler har brukt opp alt. Mange barn går ikke på skole, ofte fordi familiens økonomiske situasjon ikke tillater det. I stedet blir de satt i gang med barnearbeid, sier Maroun.

LES OGSÅ: Her drar de tilbake til krigen

Åsne Gullikstad

Journalist