Verden

Her drar de tilbake til krigen

Flyktningene i Jordan er så desperate etter et bedre liv at de risikerer livet og reiser inn i Syria igjen. Mange for å komme seg videre til Europa.

– De føler ikke at de har noe annet valg enn å gjøre hva de kan for å skaffe seg og familien en bedre framtid, forteller Catherine Osborn på telefon fra Jordan. Hun er rådgiver for Flyktninghjelpen i Jordan, og møter mange syriske flyktninger som ønsker seg vekk fra livet i Jordan.

Nesten 4.000 mennesker reiste tilbake til Syria fra Jordan i august, omtrent dobbelt så mange som i juli – og økningen fortsatte i september, ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

LES OGSÅ: Her er flyktninger uønsket

Unge uten håp

Det er både familier og enslige som velger å reise fra tilværelsen som flyktning i Jordan. Det er også mange ungdommer. Flyktninghjelpen vet ikke hvor mange av dem som drar inn i Syria igjen som blir værende i det krigsherjede hjemlandet, eller hvor mange som tar seg videre nordover til Tyrkia og videre i Europa. Men mange har et ønske om å komme seg videre, forteller Osborn.

– Det er vanskelig å ha oversikt over hva som skjer med dem når de har dratt, så vi vet rett og slett ikke. Vi vet at noen forsøker å finne rolige områder og slektninger i Syria. Men en del reiser inn til Syria igjen for å selge eiendeler, for eksempel eiendom, slik at de kan finansiere reisen videre mot nord, sier Osborn.

Siden Jordan ligger sør for Syria, må de som vil til Europa enten finne sjøveien over Middelhavet, eller reise gjennom Syria for å komme til Tyrkia.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

For lite å leve av

Det er levekårene i Jordan som gjør at flyktningene vil ut. FN og de humanitære organisasjonene har kun mottatt 46 prosent av pengene som trengs for å gi Syria-flyktningene nok hjelp i nabolandene.

– 86 prosent av syriske flyktninger lever under fattigdomsgrensen. Nå har 229.000 syriske familier i Jordan fått beskjed om at de mister all støtte til mat fra Verdens matvareprogram – det finnes ikke nok penger. Folk mangler tak over hodet, mat på bordet, skolegang for barna og jobb, sier Osborn.

Mange syrere har vært fordrevet i tre-fire år, og det er særlig mangel på framtidsutsikter som gjør at de unge vil ut. Det er vanskelig å skaffe seg jobb i Jordan som syrisk flyktning. En del har småjobber i uformell sektor, men har ikke nok å leve av.

Mer humanitær hjelp i nærområdene vil bidra til at flere flyktninger blir der i stedet for å ta den farlige reisen mot Europa, mener Osborn. Men kun mer penger til basistjenester er ikke nok.

– Det som trengs er en politisk løsning, som kan gjøre slutt på den brutale konflikten. Inntil det skjer må det internasjonale samfunnet støtte nabolandene i langt større grad, sier Osborn.

Mer fra Dagsavisen