Verden

Samler støtte til terrorkrigen

Intensivert samkjørt internasjonal innsats i Syria og militær avlastning fra EU-landene – det ber Frankrike om i responsen etter angrepet.

Syria-strategien var tema da USAs utenriksminister John Kerry besøkte Frankrikes president François Hollande i Paris i går. Her er de med Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius og USAs ambassadør til Frankrike, Jane D. Hartley. FOTO: FRANCOIS MORI/ NTB SCANPIX

Mens Frankrike intensiverer luftangrepene mot Den islamske staten (IS) i Syria, forsøker president François Hollande å samle støtte til en bred koalisjon i krigen mot terrorgruppen fra sine allierte: Hollande fikk i går besøk av USAs utenriksminister John Kerry, og i neste uke reiser Hollande til Russland og USA for å møte Russlands president Vladimir Putin og USAs president Barack Obama.

LES OGSÅ: – Kun militærangrep virker ikke

EU-hjelp

Frankrike har samtidig bedt de andre EU-landene om hjelp til militære operasjoner i utlandet for å avlaste landet som er Europas mest aktive militærmakt – det være seg operasjoner både i Midtøsten og Afrika.

– Frankrike kan ikke gjøre alt, i Sahel, Den sentralafrikanske republikk, i Levanten og i tillegg sikre sitt nasjonale territorium, sa forsvarsminister Jean-Yves Le Drian i forbindelse med et møte med EUs forsvarsministre i Brussel i går.

Frankrike har bedt EU om å ta i bruk artikkel 42.7 i EU-traktaten, som aldri er brukt før. Artikkelen sier at «dersom et medlemsland er offer for væpnet aggresjon på sitt territorium, skal andre medlemsland se sin forpliktelse til hjelp og assistanse med alle midler de har til rådighet».

EUs 28 medlemsland godkjente den franske forespørselen, men hva slags assistanse som eventuelt vil komme er ikke klart. Frankrike skal nå diskutere med hvert land hvordan de kan bidra i militære operasjoner i både Syria, Irak og i afrikanske land.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Vinner terreng

Samtidig øker angrepene mot IS: Franske kampfly bombet natt til i går igjen områder rundt gruppens hovedsete Raqqa. Russland har også trappet opp innsatsen kraftig – russiske fly har fløyet 2.300 tokt over Syria de siste 48 dagene, opplyste den russiske generalstaben i går.

– Det russiske flyvåpenets engasjement i Syria bør ikke bare fortsette, det bør trappes opp, sa Putin etter at sikkerhetstjenesten FSB i går bekreftet at en bombeeksplosjon forårsaket den russiske flystyrten i Egypt i oktober (se sidesak). Putin har beordret den russiske marinen til å etablere kontakt med styrkene på det franske hangarskipet på vei til Syria og «samarbeide som allierte», het det fra Moskva i går.

En felles strategi i Syria var tema da USAs utenriksminister John Kerry besøkte Hollande i Paris i går.

– Vi er nødt til å øke innsatsen for å slå dem i deres kjerne der de planlegger disse angrepene, og også gjøre mer ved grensene, fastslo Kerry i går, ifølge The Financial Times.

Kerry sier styrkene som slåss mot IS har vunnet terreng i det siste inne i Syria. USA vil samarbeide med Tyrkia om å ta mer territorium fra IS langs grensen til Tyrkia. Obama-administrasjonen holder fast på en strategi som går ut på gradvis å innskrenke IS´ territorium i Syria og Irak gjennom bombeangrep, samtidig som USA gir støtte til styrker på bakken (blant annet kurdiske grupper), og samtidig presser på for en politisk løsning.

– Strategien vi følger er den som til slutt kommer til å virke. Men som jeg har sagt fra begynnelsen, det kommer til å ta tid, understreket Obama til pressen i Tyrkia mandag. Obama har intet ønske om å sende bakkestyrker til Syria, med Irak-okkupasjonen friskt i minne.

LES OGSÅ: Frykter et mer splittet Frankrike

Britene strides om bombing

Storbritannias statsminister David Cameron sier han vil legge fram en grundig strategi for å prøve å vinne parlamentets støtte til å bombe IS i Syria.

Storbritannia bomber allerede IS-mål i Irak, men det har så langt ikke vært flertall for å bidra med luftangrep i Syria, slik blant annet Frankrike og USA gjør. Labour-leder Jeremy Corbyn er blant dem som er imot at Storbritannia skal delta i luftangrep mot IS i Syria. Corbyn mener Cameron bør prioritere en politisk og diplomatisk løsning. Stor­britannia hjelper allierte med etterretning og overvåking i Syria – men Cameron mener dette ikke er nok.

– Vi kan ikke og bør ikke vente at andre tar byrden for oss, sa Cameron i Underhuset i går. Han mener Paris-angrepet har styrket behovet for bombing.

NATO-land hjelper

NATO-sjef Jens Stoltenberg (bildet) sier Frankrike ikke har forelagt noe ønske om å aktivere artikkel fem, men at mange NATO-land på eget initiativ har tilbudt hjelp til Frankrike på andre måter, for eksempel ved å dele etterretningsinformasjon.

NATOs artikkel fem slår fast at et angrep på et medlemsland er et angrep på alle NATO-landene. Stoltenberg viser til at USA leder koalisjonen mot IS, og peker på at Tyrkia, som grenser mot Syria og Irak, er en nøkkelspiller i regionen.

– Så NATO-land bidrar på mange måter, sier Stoltenberg. (NTB)

Åsne Gullikstad

Åsne Gullikstad

Journalist