Verden

Drap på baby vekker ny debatt

Drapet på en palestinsk baby fredag har skaket mennesker på begge sider av frontlinjen. Enkelte håper spedbarnet skal bli konfliktens siste offer.

JERUSALEM (Dagsavisen) 18 måneder gamle Ali Dawabsha lå og sov sammen med sin familie da to gjerningsmenn nærmet seg deres hjem i landsbyen Duma på Vestbredden fredag morgen. Først sprayet de ordene «Hevn» og «Lenge Leve Messias» på hebraisk på husveggen. Så knuste de vinduene, og kastet brannbomber inn i soverommene. Babyen døde i brannen. Hans foreldre og ene bror er hardt skadet.

Israelsk politi tror gjerningsmennene kommer fra den jødiske bosetningen Esh Kodesh, som ligger like ved. Esh Kodesh betyr «Den hellige ilden» på hebraisk.

LES OGSÅ: – Nytt geopolitisk landskap. Oppskrift på ustabilitet

Avsky

Volden har vekket avsky over hele verden. Også Israels statsminister Benjamin Netanyahu er klar i sin tale: «Jeg er sjokkert, og fordømmer dette som er en terrorhandling», sier han, og lover at politiet skal ta gjerningsmennene. Men det stadig flere i Israel nå spør seg om, er om ikke nettopp Netanyahu og hans allierte har vært med på å skape en atmosfære som er blitt stadig mer rasistisk og intolerant overfor palestinere og andre. Ikke mer enn fem måneder har passert siden valget i Israel, da Netanyahu for å skremme jødiske velgere skrev på sin Facebook-side at «arabere strømmer til valglokalene i hopetall». Etter at han vant valget, unnskyldte han seg og sa at han ikke mente det.

Men på venstresiden i Israel kjøper en ikke lenger Netanyahus fordømmelser. Den liberale avisen Haaretz trykket i går en karikatur der en ser en jødisk bosetning, og ut av døren til et av husene ser en Frankenstein komme. Budskapet er klart: Israel har skapt et monster.

LES OGSÅ: Oslo-avtalen endret ikke Midtøsten

«Våkne opp»

Den israelske forfatteren David Grossmann sier det slik i et brev trykket på forsiden av Haaretz:

– Er det mulig at drapet på denne babyen vil få høyresidens ledere til å våkne opp, til å forstå hva virkeligheten har skreket i deres ører i årevis? spør han, og sikter til den snart 50 år lange okkupasjonen.

Avraham Hermon, en advokat og jødisk bosetter som kommer fra Har Bracha nær Nablus, ikke langt fra den palestinske landsbyen Duma, fordømmer også drapet.

– Vi er her for å bygge, ikke drive vold, sier han til Dagsavisen.

– Jeg fordømmer jødisk vold mot palestinere, men jeg vil understreke at vi ennå ikke vet hvem som står bak det forferdelige angrepet. Likevel vil jeg påpeke en forskjell: I Israel blir slik vold fordømt, palestinere derimot, feirer når angrep blir gjennomført mot israelere, sier han.

Men familien til Ali Dawabsha snakker i dag verken om hevn eller egger til vold. Dagen etter mordet holdt Nasser Dawabsha, babyens onkel, en følelsesladet tale under en fredsdemonstrasjon i Tel Aviv.

– Min bror kom ut av huset, brent, med sin kone og deres fire år gamle sønn. Men Ali ble brent til døden, sa han til israelerne som hadde møtt opp for å protestere volden.

– Israels regjering oppmuntrer bosettere som hele tida skriker «død over arabere», og det er derfor denne regjeringen er ansvarlig for de hatefulle uttalelsene, fortsatte han.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Hatefullt

Ellers i regionen, som i Syria, Irak, Iran og Saudi-Arabia, har hat – spesielt mot Israel eller Vesten og USA – lenge vært bevisst oppmuntret av regimene. I Israel er ikke situasjonen like ekstrem, men med dagens Netanyahu-regjering, som domineres av nasjonalister, blir demokratiske idealer sakte, men sikkert svekket til fordel for mer nasjonalistisk tankegods. Hvorvidt den israelske høyresiden virkelig vil våkne, slik forfatter Grossmann håper, er det selvfølgelig for tidlig å si noe om. Allerede for 20 år siden kunne en høre appeller om at høyresiden måtte våkne opp, etter drapet på statsminister Yitzhak Rabin. Mannen som den gangen ledet kampanjen mot Rabin var Netanyahu, dagens statsminister.

Mer fra Dagsavisen