Verden

Farger Danmark blåblått

Dansk Folkepartis store valgseier rykker Danmark kraftig mot høyre.

Dansk Folkepartis leder Kristian Thulesen Dahl er valgets store vinner. Her sammen med forgjengeren Pia Kjærsgaard på seiersfesten natt til i går i København. FOTO: LINDA KASTRUP/NTB SCANPIX

Valgresultatet i Danmark der det høyrepopulistiske Dansk Folkeparti er den ubestridte vinneren, vil få konsekvenser utenfor Danmarks grenser, advarer den danske avisen Politiken på lederplass i går. «For Danmarks internasjonale anseelse og troverdighet er valget det verst tenkelige», skrev avisen.

Det innvandringskritiske og nasjonalistiske Dansk Folkeparti har blant annet gått til valg på å gjeninnføre grensekontrollene, de vil begrense innvandreres rettigheter til velferdstjenestene i Danmark, og støtter den britiske statsministeren David Camerons EU-skeptiske linje.

Stor uenighet

Om Dansk Folkeparti får prege EU-politikken vil det være et brudd med Danmarks tidligere proeuropeiske linje, ifølge Europaforsker Julie Hassing Nielsen ved tenketanken Kraka og Københavns Universitet.

– Danmark er tradisjonelt et veldig proeuropeisk land, men danskene er blitt mer skeptiske til utviklingen de siste årene, sier hun til Dagsavisen.

Å gjeninnføre grensekontroll, vil ikke bli tatt godt imot i EU, mener Thomas Lauritzen, Europaredaktør i avisen Politiken.

– Det vil bli oppfattet som en EU-fiendtlig handling, sier Lauritzen.

Dansk Folkeparti vil også begrense antallet muslimer i Danmark, dna-registrere alle asylsøkere, gi avslag til alle asylsøkere som bryter loven, og kreve at innvandrere skal snakke dansk hjemme.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Populær partileder

Valgets store taper er Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen, som svært sannsynlig likevel blir landets neste statsminister. De fire partiene i den blå blokken gikk til valg på Løkke som statsminister og alt tyder på at de står på det, til tross for at partiet Venstre har gjort sitt dårligste valg på 20 år, og ble forbigått av Dansk Folkeparti som nå er størst i den blå blokken.

Valgseieren til Dansk Folkeparti handler om den populære partilederen Kristian Thulesen Dahl, og at partiets saker appellerer til mange, mener forsker Julie Hassing Nielsen.

Innvandring kommer høyt opp når danske velgere skal rangere de viktigste valgsakene.

Dahl overtok etter den kontroversielle forgjengeren Pia Kjærsgaard i 2012. Han har vært sentral fra opprettelsen av Dansk Folkeparti. Av alle partilederne er det Dahl danskene har størst tillit til, ifølge en meningsmåling fra analyseselskapet Megafon to dager før valget.

Nå er spørsmålet om Dansk Folkeparti blir med i regjering. Dahl har vært nølende i valgkampen, men danske medier mener han ikke kan la være å ta ansvar nå.

Professor Rune Stubager fra universitetet i Aarhus tror sjansen er stor for at DF går inn i regjeringen.

– Jeg har vanskelig for å se hvordan de kan unngå det når de er blitt så store, sier han til NTB.

Lederskifte hos de røde

Mette Frederiksen (37) overtar mest sannsynlig lederjobben i Socialdemokraterne.

Populære Helle Thorning-Schmidt (46) var den statsministeren dansker flest ville ha.

Gjennom hele valgkampen har hun tronet langt over Lars Løkke Rasmussen i meningsmålingene over danskenes foretrukne kandidat. Socialdemokraterne gjorde også et godt valg og endte som landets klart største parti.

Men velgerne vil ha en blå regjering, og da resultatet var klart natt til i går, ga Thorning-Schmidt beskjed om at hun går av som partileder. Sammen med andre partitopper peker hun selv på Frederiksen som sin arvtaker:

– Jeg er helt overbevist om, at Mette Frederiksen blir en riktig god formann for Socialdemokraterne.

Frederiksen var justisminister i den avtroppende regjeringen.

Småpartiene fram

Det er ikke bare Dansk Folkeparti som kan feire valgresultatet.

Flere av de nyere, mindre partiene gjorde et godt valg. Det helt ferske, grønne partiet Alternativet fikk hele 4,8 prosent av stemmene og 8 mandater i Folketinget, og det bare tre måneder etter det ble klart at partiet stilte i valget.

I den rød blokken gikk også Rødts søsterparti Enhedslisten fram og endte på 7,8 prosent og 14 mandater.

I den blå blokken er det det liberale partiet Liberal Alliance som har grunn til å feire med en økning på 2,5 prosent og 14 mandater.

Tillitskrise for ny statsminister

Lars Løkke Rasmussen gjør comeback som statsminister med rekordlav oppbakking i ryggen.

Rasmussen har slitt på meningsmålingene i hele valgkampen. Danske velgere har lav tillit til ham etter at en rekke avsløringer har blitt rullet opp, om overforbruk og luksuskonsum på statens regning under tidligere perioder som toppolitiker og toppsjef.

Venstre-lederen ledet Danmark fra 2009 til 2011. I 2008 rammet finanskrisen Danmark og i 2011 tapte de blå makten til Socialdemokraterne og Helle Thorning-Schmidt.

De blå har hatt overtaket på meningsmålingene gjennom store deler av Thorning-Schmidts regjeringsperiode. At de rød dro inn på så det var dødt løp gjennom hele valgkampen, skyldes Løkke-effekten og partilederens lave popularitet, ifølge danske valganalytikere.

Rasmussen får nå den store jobben med å samle partiene i den blå blokken til å gå i takt. Det blir særlig vanskelig fordi Dansk Folkepartis leder vil ha en tung hånd på rattet i forhandlingene. Partiene er spesielt uenige i den økonomiske politikken. Venstre gikk til valg på å stanse veksten i offentlige utgifter, mens Dansk Folkeparti går motsatt vei og vil øke og opprettholde en sterk velferdsstat.

– Vanskelige forhandlinger venter, skriver Rasmussen selv på Facebook.

Dansk Folkeparti hadde også innflytelse på 2000-tallet, som støtteparti for regjeringen til Rasmussen.

Iselin Stalheim Møller

Iselin Stalheim Møller

Nyhetsredaktør i Dagsavisen