Verden

– Flere helsearbeidere i Vesten vil bli smittet av ebola

HELSE: Ebola-spesialisten Peter Piot mener flere helsearbeidere i vestlige land vil bli smittet av det dødelige viruset, selv om landene har et moderne helsevesen.

– Den minste feil kan være skjebnesvanger. For eksempel er det veldig farlig når man går ut fra isolasjonsenheten og tar av seg beskyttelsesdrakten, da er man full av svette, sier Piot, som var med på å oppdage ebolaviruset i 1976, til BBC.

Tirsdag ankom en ebolasmittet norsk kvinne Oslo universitetssykehus. Den norske pasienten ble fløyet til Gardermoen fra Sierra Leone og transportert videre til Oslo universitetssykehus i ambulanse.

Les også: Tror ebolainnsatsen kommer til å øke

– Ikke overrasket

På sykehuset blir den norske kvinnen tatt hånd om av et eget team:

– Teamet er trent til dette. To og to i spesialdrakter er inne hos henne hele tiden. Det er første gang vi har en pasient med ebolavirus på sykehuset, men infeksjonssykepleierne her er vant til å håndtere smittsomme pasienter, sa viseadministrerende direktør Cathrine Lofthus ved Oslo universitetssykehus tirsdag.

Moderne helsevesen med strenge rutiner gjør at faren for smitte er en helt annen enn i Vest-Afrika, der helsevesenet er nedbrutt, understreker Verdens helseorganisasjon (WHO). Men mandag skjedde likevel det utenkelige i Spania. Landets helsemyndigheter bekreftet at en sykepleier ved sykehuset La Paz-Carlos III i Madrid, var smittet av ebola.

– Jeg er ikke overrasket over at hun ble smittet, sier Piot, som også er rådgiver for WHO, til BBC.

– Den minste bevegelse kan utgjøre en fare, som for eksempel å gni seg i øynene, sier Piot.

Les også: Avventer medisinering

Første utenfor Afrika

Den spanske sykepleieren hadde selv aldri vært i Vest-Afrika, men hadde behandlet ebola-smittede personer som var innlagt på sykehuset. EU-kommisjonen sendte mandag et brev til den spanske helseministeren for å få klarhet i hvordan dette kunne skje.

Tirsdag uttalte WHO at Europa er godt forberedt, og at sykdommen kan kontrolleres. Samtidig mener organisasjonen at det er uunngåelig at flere tilfeller av ebolasmitte dukker opp:

– Tilfeller der folk er smittet i andre land, og tilfeller som ligner det vi har sett i Spania, vil høyst sannsynlig dukke opp igjen, sa Zsuzsanna Jakab, som er WHOs europeiske direktør, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Les også: – Vestlige ebolapasienter vil framskynde produksjon

Flere tusen døde

Ebola-epidemien har til nå krevd nærmere 3.500 menneskeliv, mens over 7.500 er smittet. Sykdommen akselererer nå voldsomt, og mandag varslet regjeringen at Norge dobler pengestøtten til ebolakampen med 89 millioner kroner, til nærmere 184 millioner kroner.

Verdenssamfunnet har delt ansvaret for de tre hardest rammede landene i Vest-Afrika mellom seg, og Norge har koblet seg på den britiske innsatsen i Sierra Leone, opplyste forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) mandag. Hva slags støtte Norge skal bidra med, skal etter planen bli klart på et møte i London onsdag. (NTB)

FN-ansatt smittet av ebola i Liberia

En internasjonal helsearbeider som jobber for FN-styrken UNMIL i Liberia, er smittet av ebola.

Vedkommende er under behandling, heter det i en uttalelse fra UNMIL onsdag.

Den smittedes nasjonalitet er ikke kjent.

Helsearbeideren varslet om symptomer på sykdommen søndag.

Alle som kan ha blitt smittet av helsearbeideren, er plassert i isolasjon. Videre har ambulanser og «andre steder» blitt desinfisert, opplyser UNMIL.

Personen er den andre i FN-styrken som blir smittet av ebola. Den første som ble smittet, døde 25. september.

Også nordmenn deltar i FN-styrken. Totalt elleve norske polititjenestemenn befinner seg i dag i landet, opplyser Politidirektoratet til NTB.

Over 2.210 personer har mistet livet i Liberia som følge av ebolaepidemien. (NTB)

Mer fra Dagsavisen