Verden

Unntakstilstand i ebolarammede Sierra Leone

EBOLA: Regjeringen i Sierra Leone har innført unntakstilstand for å bekjempe ebolaepidemien i landet. Også Liberia har innført strenge tiltak mot sykdommen.

– Ebolaviruset utgjør en ekstraordinær utfordring for landet vårt, sa Sierra Leones president Ernest Bai Koroma i en TV-sendt tale til nasjonen i dag.

Han har bedt politi og militære styrker om å isolere områdene som er hardest rammet av det dødelige viruset. Sikkerhetsstyrkene skal også bistå helsepersonell og hjelpeorganisasjoner som behandler de syke.

I tillegg skal representanter for myndighetene gå fra hus til hus for å finne smittede og sette dem i karantene.

– Alle sykdommens episentre vil bli satt i karantene, heter det i en uttalelse fra Koroma.

Skoler stengt

Unntakstilstanden skal i første omgang vare i en periode på mellom 60 og 90 dager. De omfattende tiltakene har likhetstrekk med tiltak som allerede er innført i nabolandet Liberia.

Også her er rammede lokalsamfunn blitt satt i karantene. I tillegg er alle skoler stengt og alle fotballkamper avlyst.

– Alle skoler har fått ordre om å stenge i henhold til nye direktiver fra utdanningsdepartementet, sa president Ellen Johnson Sirleaf i en TV-sendt tale onsdag.

Hun ga også beskjed om at alle markedsplasser i områder nær grensene til nabolandene må holde stengt inntil videre. Og mange offentlige ansatte er blitt permittert i én måned.

– Liten fare på fly

Så langt har ebolaepidemien krevd minst 672 menneskeliv i de vestafrikanske landene Liberia, Guinea og Sierra Leone. I Nigeria er én person bekreftet død som følge av sykdommen.

Ebola smitter ved direkte kontakt med kroppsvæsker fra smittede personer. Den internasjonale luftfartsorganisasjonen IATA opplyste torsdag at Verdens helseorganisasjon WHO ikke anbefaler begrensninger på flyreiser som følge av epidemien i Vest-Afrika.

Etter å ha vurdert saken i samarbeid med WHO mener IATA at smittefaren vil være lav for medpassasjerene dersom en person smittet av ebola kommer seg om bord på et fly.

Myndighetene i Kenya og Etiopia har likevel valgt å innføre nye tiltak ved landenes flyplasser og havner. Det er særlig passasjerer fra Vest-Afrika som skal sjekkes i et forsøk på å finne eventuelle smittede personer.

Nær kontakt

Organisasjonen Plan Norge har uttrykt bekymring for at ebolaepidemien kan spre seg til andre deler av verden, og regjeringen i Storbritannia har kalt sykdommen en alvorlig trussel.

Mange eksperter mener imidlertid at faren for omfattende spredning til områder utenfor Afrika er begrenset.

– Jeg ville ikke vært redd for å sitte ved siden av noen med ebolaviruset på T-banen så sant de ikke kaster opp på deg, sier forskeren Peter Piot til nyhetsbyrået AFP.

Han minner om at overføring av viruset krever nær kontakt med en smittet person. Av den grunn er han ikke veldig bekymret for at ebola skal spre seg som en stor epidemi i Europa, USA eller andre land utenfor de rammede områdene i Vest-Afrika.

Fattigdom og borgerkrig

At sykdommen har spredd seg i Sierra Leone og Liberia har sammenheng med lokale forhold, ifølge Piot, som er leder for London School of Hygiene and Tropical Medicin. Han peker på fattigdom, dårlig helsevesen og mange år med borgerkrig som har undergravd tilliten til myndighetene.

I 1976 var den da 27 år gamle Piot med på å oppdage ebolaviruset. Det skjedde da han og andre belgiske forskere analyserte blodet til en nonne som hadde dødd av en ukjent sykdom i landet som i dag heter Kongo.

Mer fra Dagsavisen