Verden

2.500 skoler ødelagt

FILIPPINENE: 100 dager etter tyfonen er det fortsatt store ødeleggelser og behov for hjelp. Mange er hjemløse, og barn får ikke gått på skolen.

I november i fjor herjet tyfonen Haiyan nådeløst over Sørøst-Asia med voldsom kraft, Filippinene ble aller hardest rammet og flere områder ble jevnet fullstendig med jorden.

- I løpet av sekunder nådde vannet meg til halsen og jeg begynte å svømme. Jeg ble feid av gårde, men jeg klamret meg fast til et banantre, om det ikke hadde vært for det treet ville jeg vært borte, sier Estrella Moro i byen Tacloban til den britiske avisen The Guardian.

Moro reddet livet, men mistet både en svigerinne, niese og onkel i stormen. Totalt døde 6.200 mennesker i tyfonen som rammet 8. november i fjor, 2.000 er fremdeles savnet. 1,1 millioner hus ble ødelagt eller alvorlig skadd, og fire millioner mennesker ble hjemløse.

Stort hjelpebehov

I Tacloban og de andre tyfonrammede områdene er dagliglivet begynt å komme på plass. Det er grønnsaker på markedene og full trafikk i gatene, men gjenoppbyggingen vil ta tid. Fortsatt mangler bygninger tak, søppel ligger strødd i gatene, lyktestolpene kneler og kokostrærne som er så viktige for mange fattige bønder har knekt stammen.

Søndag var det 100 dager siden tyfonens ødeleggelser og fortsatt er det et stort behov for hjelp. Særlig for barna. 2.500 skoler er fortsatt helt eller delvis ødelagt. I Tacloban går bare halvparten av barna på skolen.

Fredrik Telle, utdanningskoordinator for Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP, er i Tacloban på Filippinene nå. Han sier utviklingen går i riktig retning, særlig fordi myndighetene på Filippinene tross alt var godt forberedt på uvær.

- I de hardest rammede områdene er utfordringene fortsatt store. I slutten av januar hadde bare mellom 30 og 40 prosent av barna i Tacloban et undervisningstilbud, men de siste ukene har andelen barn innrullert på skolen økt kraftig, sier Telle som er utlånt til FNs barnefond (UNICEF) på Filippinene.

Vanligvis går nesten alle barn på Filippinene på skole. Hjelp fra FN og andre organisasjoner har sørget for at det er satt opp 1.827 midlertidige klasserom i områder rammet av Haiyan, men fortsatt er det et stort antall skoler som må gjenoppbygges.

Traumer

Mange av barna er også traumatiserte etter det de har opplevd. Filippinene ligger utsatt til for stormer og rammes av flere tyfoner hver eneste sesong, men tyfonen Haiyan er trolig den kraftigste som noensinne har truffet land, og mange barn blir nå redde når de hører regnvær.

- Tacloban ble særlig hardt rammet, mange mistet livet og mange opplevde dramatiske ting. De siste månedene er det i tillegg kommet flere tyfoner hit, det har gjort barna veldig utrygge og redde for å gå ut, sier Telle til Dagsavisen.

FN jobber nå med å trene opp lærerne på skolene i hvordan de behandler traumer.

Det er også et stort behov for boliger. Tre måneder etter at hjemmet deres ble knust til fliser lever mange fortsatt uten tak over hodet. I Tacloban er det 50.000 mennesker som trenger en midlertidig eller permanent bolig. I hele landet er det flere millioner som fortsatt mangler tak over hodet. Elektrisiteten ligger også nede over store deler av de tyfonrammede områdene.

De fattige kokosnøttbøndene og fiskerne har fått minst oppfølging etter at tragedien rammet. Mange av dem fikk levebrødet sitt ødelagt - kokostrærne knakk i den kraftige stormen og fiskebåtene ble smadret i uværet.

FN har så langt klart å skaffe 300 millioner dollar til den humanitære innsatsen på Filippinene, men trenger totalt 788 millioner dollar i år, eller omkring 4,8 milliarder kroner.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen