Verden
Står fast på at Assad må gå
SYRIA: Til tross for at Bashar al-Assads regime har forhandlet om nødhjelp og kjemiske våpen, mener utenriksminister Børge Brende (H) fortsatt at Syrias president må bort.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Brende redegjorde for situasjonen i Syria og Sør-Sudan i Stortinget tirsdag. Han understreket at Genève-kommunikeet fra Syria-forhandlinger i 2012 må gjennomføres.
– Det innebærer at partene må bli enige om et overgangsstyre der Assad ikke lengre kan spille en rolle, sa Brende, og la til:
– Erfaring fra tidligere konflikter har lært oss at en bør beholde og reformere fungerende statsinstitusjoner i stedet for å oppløse dem. Men president Bashar al-Assad har mistet legitimitet.
Assad-regimet har imidlertid spilt en sentral rolle både i forhandlingene om å frata Syria alle landets kjemiske våpen og i samtalene de siste dagene om å få nødhjelp inn i byen Homs.
Skjermer Assad
Brende understreket at partene nå har tatt et første skritt i en forhandlingsprosess for å få til en løsning på den snart tre år gamle borgerkrigen.
– Nå er det avgjørende å binde dem til en forpliktende fredsprosess. Det er også viktig at flere deler av opposisjonen, særlig den som befinner seg i Syria, trekkes med i den videre prosessen, sa Brende.
Et sentralt problem i forhandlingene er at Syrias nære allierte Russland ikke deler vestlige lands syn om at Assad må gå.
– Vi skal ikke være naive. Partene står svært langt fra hverandre. Det er en reell fare for at borgerkrigen vil bli langvarig, understreket utenriksministeren, og la til:
– Regimet har avvist alle krav om at president Bashar al-Assad må gå; for opposisjonen er det utenkelig at han kan ha en rolle i fremtidens Syria.
Humanitær krise
Brende brukte også mye tid i redegjørelsen til å snakke om Syrias humanitære problemer. Norge er den sjette største humanitære giveren til Syria og bidrar blant annet til å transportere kjemiske stridsmidler ut av landet, understreket utenriksministeren.
– 9,3 millioner syrere har behov for humanitær hjelp. Halvparten av dem er barn. 6,5 millioner mennesker er på flukt i eget land. Nesten 2,5 millioner mennesker er registrert som flyktninger i nabolandene, sa Brende.
Han pekte på at FN bare har fått inn omkring en tredel av sin siste anmodning om totalt 39 milliarder kroner i nødhjelp til Syria.
Brende forklarte også at han diskuterte muligheten for å få til en bindende resolusjon om humanitær tilgang i FNs sikkerhetsråd med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov nylig.
Det var bred oppslutning i Stortinget om utenriksministerens redegjørelse. (NTB)