Verden

Kritikken øker mot myndighetene

NØD: En uke etter tyfonkatastrofen vokser filippinernes sinne mot egne myndigheter. Nødhjelpen drøyer for flere hundre tusen tyfonofre og desperasjonen stiger.

Det er gått en uke siden den voldsomt sterke tyfonen Haiyan traff seks øyer på Filippinene med enorm kraft og tok med seg det meste som fantes av veier og hus. Tilbake ligger kilometerstore områder fullstendig ødelagt. Så langt er det registrert 2.350 døde, og mer enn to millioner mennesker trenger nødhjelp, ifølge filippinske myndigheter. Nesten 300.000 bor nå i evakueringssentre.

De siste seks dagene har det strømmet nødhjelp til millioner av kroner inn til tyfonofrene fra alle verdenshjørner, men hjelpearbeiderne sliter med å komme fram med mat, drikkevann og medisiner. Tyfonen rammet flere av Filippinenes fattigste områder og desperasjonen øker.

Nå vokser også sinnet mot landets egne myndigheter for ikke å ha håndtert og koordinert nødhjelpsarbeidet bedre, og for ikke å ha oppsøkt ofrene raskere.

- Det ligger fortsatt døde kropper i gatene, sier borgermester Alfred Romualdez i byen Tacloban til nyhetsbyrået Reuters. Stedet med 220.000 innbyggere ble aller verst rammet av tyfonkatastrofen og byen har vært sentrum for det internasjonale hjelpearbeidet, men til tross for massiv innsats går arbeidet sakte.

En forklaring er mangel på drivstoff til lastebilene. Når de må velge mellom å prioritere utlevering av mat eller å hente lik, må likene vente. Men døde kropper i gatene øker faren for sykdommer og epidemier. De lokale myndighetene i Tacloban graver nå massegraver som kan gravlegge så mange som 1.000 døde.

FNs nødhjelpssjef Valerie Amos besøkte denne uka Tacloban. Hun mener verden har sviktet tyfonofrene.

- Det er fortsatt områder vi ikke har klart å komme oss til, hvor folk er desperate. Jeg føler at vi har sviktet folk, sier Amos.

Les også: Sendes på jobb til det ukjente

Isolert i dagevis

Mens Tacloban har fått mye oppmerksomhet, er det først nå hjelpen begynner å komme fram til nabobyen Basey som ble nesten like hardt rammet. Basey har 50.000 innbyggere og byen ble fullstendig isolert de første dagene etter den katastrofale tyfonen. Telenettet brøt sammen og veiene til og fra byen var umulige å ta seg fram på.

Først tirsdag denne uka fikk befolkningen i byen tilgang til de første hjelpesendingene fra de filippinske myndighetene - to kilo ris og en boks hakket kjøtt til hver familie. Så langt har myndighetene levert ut 50.000 slike matpakker hver dag, men det er langt fra nok til å dekke det enorme behovet.

- Vi har overlevd på bananer og rotfrukter, sier en snekker, som bor i byen Basey, til avisen The Financial Times.

Filippinene er blant landene i verden som er mest utsatt for naturkatastrofer. Den årlige tyfonsesongen rammer landet hardt, men denne gangen er det tydelig at det fattige landet på ingen måte var forberedt på en tyfon av denne størrelsen.

President Benigno Aquino er nå under økende kritikk for at ikke myndighetene sørget for å varslet befolkningen bedre før tyfonen slo til, og for ikke å ha nådd bredere ut med nødhjelpen når katastrofen var et faktum. Men regjeringen forsvarer seg med at tyfonens voldsomme herjinger overgår alt hva de tidligere har opplevd.

- Kriseinnsatsen er ikke kommet i gang for sent, men omfanget av katastrofen har vært overveldende, sier forsvarsminister Voltaire Gazmin, og lover at nødhjelpen skulle nå fram til alle som er rammet i løpet av gårsdagen.

Regjeringen har også fått kritikk for tidligere denne uka å ha nedjustert dødstallene kraftig før nødhjelpsteam hadde nådd fram til alle de rammede områdene. Hjelpearbeidere forventer at antallet døde vil komme til å øke.

På flyplassen i Tacloban hoper nødhjelp og matforsyninger seg opp, og den er også full av desperate mennesker som prøver å forlate den fullstendig ødelagte byen. Enkelte av dem har gått i timevis i trykkende hete og tropisk regn før de kom fram til flyplassen bare for å få beskjed om at det ikke er nok fly til å transportere alle som vil reise ut.

Les også: Militær hjelpeinnsats uten sidestykke

- Klimaendringene er her

Organisasjonen Leger uten grenser setter nå opp mobile klinikker i byen Guiuan øst på Filippinene og de første hjelpearbeiderne kom til byen onsdag.

- De fant en helt forferdelig situasjon. Hus, sykehus, rismarker og fiskebåter, alt er ødelagt. Folk bor under åpen himmel. Behovene i byen er enorme, og mange av de omkringliggende landsbyene har ennå ikke fått noe hjelp, sier Kyrre Lind, programsjef i Leger Uten Grenser.

Tyfonkatastrofen på Filippinene danner bakteppet for det pågående klimatoppmøtet i Warszawa. I et intervju med CNN tirsdag sier president Benigno Aquino at det ikke er noen tvil om at klimaendringene er her og at Filippinene allerede rammes. Aquino nevner som eksempler kraftig regn i det som tidligere var tørre måneder, perioder med tørke i det som pleide å være regntid og alt trøbbelet det skaper for landets bønder.

- Vi bor alle på den samme planeten. Enten finner vi en løsning som alle følger og samarbeider med, eller vi må forberede oss på katastrofe, sier Aquino til CNN.

iselin.moller@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen