Verden

- Vi er på randen av borgerkrig

EGYPT: - Det er umulig å utslette Det muslimske brorskapet fra samfunnet slik myndighetene nå prøver på, sier Amr Abdulrahman. Han sto på Tahrirplassen for to år siden, og demonstrerte også mot Mohamed Mursi i sommer.

DEMOKRATIFORKJEMPER ADVARER:

- Vi er på randen av borgerkrig

KAIRO (Dagsavisen): - Egypt er på randen av borgerkrig, sier Amr Abdulrahman i organisasjonen Egyptian Initiative for Personal Rights.

Vi møtes på kontoret i Kairo sentrum. I perioden mellom det gjeldende portforbudet fra klokken seks om morgenen til sju om kvelden arbeider Abdulrahman og kollegene på spreng med å registrere overgrep mot islamister, kristne og andre i Egypt.

- Jeg er svært bekymret for utviklingen nå. Det muslimske brorskapet er ikke så fredelige som en del tror, sier Abdulrahman.

- Tilliten er brutt

Amr Abdulrahman satt selv i teltleiren på Tahrir-plassen i Kairo i 2011 da store demonstrasjoner førte til at president Hosni Mubarak måtte gå av etter 30 år som diktator. Han var en av organisatorene bak opprøret. Sammen med millioner andre gikk Abdulrahman også ut i gatene i slutten av juni i år og demonstrerte mot president Mohamed Mursi.

Nå er han bekymret over hvordan mange han ser på som liberale, støtter sikkerhetsstyrkenes voldsomme maktbruk.

- Tilliten mellom demokratiforkjemperne og islamistene som oppsto under revolusjonen i 2011 er brutt. Det er nå vanskelig å finne en liberal middelklasseegypter som bryr seg om å beskytte islamistenes rettigheter. En stor del av den liberale middelklassen støtter militærregimet, sier han.

President Mohamed Mursi ble styrtet i et militærkupp 3. juli. Militæret hevdet de handlet på vegne av folket, men Abdulrahman mener det nå er klart at det egyptiske militæret har kuppet statsmakten.

- Vi har et militærregime som går til angrep på 30 prosent av befolkningen. Da tenker jeg på Det muslimske brorskapet og deres sympatisører, sier Abdulrahman.

Han understreker at organisasjonen Det muslimske brorskapet som ble etablert i 1928, har dype røtter og bred støtte i deler av befolkningen. Ifølge brorskapet skal den islamske loven sharia ligge til grunn for hele samfunnet. Fra sommeren 2012 til 2013, da brorskapet satt med presidentmakten, ble brorskapets ledere kritisert for å ha en fundamentalistisk tolkning av sharia. De begrenset blant annet ytringsfriheten og kritiserte kvinner som ikke dekket seg til, og ble anklaget for korrupsjon, nepotisme og udemokratiske endringer av lovverket. Organisasjonen får samtidig mye støtte gjennom blant annet billige sykehustjenester og skoler som de har drevet siden oppstarten i 1928.

- Det er millioner av mennesker som er villig til å gå ut i gatene og kjempe for brorskapet, sier Abdulrahman.

Ingen vil forhandle

Hovedproblemet nå er ifølge ham at verken egyptiske myndigheter eller brorskapet er interessert i å forhandle seg fram til en fredelig løsning.

- Begge sider tror de kan vinne gjennom kamp, sier Abdulrahman.

Den avsatte presidenten Morsi sitter i arrest. Det samme gjør en rekke andre sentrale brorskapsmedlemmer. Tidligere denne uka ble lederen for brorskapet, Mohamed Badie, pågrepet i Kairo. Badies sønn, Ammar, ble drept i sammenstøt med politi og soldater sist fredag.

Minst 700 mennesker skal ha blitt drept onsdag 14. august da egyptiske sikkerhetsstyrker gikk til angrep på demonstranter som til støtte for Morsi hadde etablert to teltleirer i Kairo. Menneskerettighetsarbeideren Abdulrahman mener myndighetene foretok et alvorlig feilgrep da de angrep protestleirene.

- Nå brytes kommandostrukturen i brorskapet ned, og ulike undergrupper vil operere på egen hånd. Dermed blir det langt vanskeligere å få forhandlet fram avtaler og bindende våpenhvile. De burde funnet en løsning mens demonstrantene var samlet, sier han.

Kristne angripes

Egyptian Initiative for Personal Rights har hittil registrert over 80 angrep på kirker og kristne institusjoner i Egypt den siste uka. Dette blir sett på som hevnaksjoner for angrepene på Det muslimske brorskapet.

Ifølge menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) forteller prester og biskoper at de ringte politiet da de ble angrepet, men fikk ikke hjelp. I en ny rapport fra HRW står det at sikkerhetsstyrkene i Egypt begikk de groveste uberettigede voldshandlingene i landets moderne historie da de angrep protestleirene.

I slutten av forrige uke gikk flere hundre sivile menn ut i gatene i Kairo med hjemmelagde våpen. De etablerte veisperringer, tok loven i egne hender og jaktet på medlemmer av Det muslimske brorskapet. En rekke journalister ble pågrepet av mobben og banket opp. Egyptiske myndigheter har gått ut offentlig flere ganger og anklaget utenlandske journalister for å være på parti med brorskapet når de rapporterer om volden her.

Mer fra Dagsavisen