Verden

FN fordømmer Sudans bombing i Sør-Sudan

FN mener et sudansk bombeangrep mot en flyktningleir i Sør-Sudan

KHARTOUM: – Vi fordømmer bombingen. Angrepet kan være en internasjonal forbrytelse, sier talsmann for FNs høykommissær for menneskerettigheter Rupert Colville.

Bombefly fra den sudanske hæren (SAF) gikk torsdag til angrep mot en flyktningleir i Sør-Sudan. Tolv mennesker skal ha blitt drept og over 20 såret i angrepet mot Yida-leiren der 20.000 flyktninger fra Nubafjellene i Sudan holder til.

Sudan avviser påstanden om at det var de som sto bak angrepet på flyktningleiren som «komplett løgn».

– Vi har ikke bombet noen leir eller noen områder inne på Sør-Sudans side av grensa, sier SAFs talsmann Sawarmi Khaled Saad.

– Vil ta oljen

Samtidig kom det fredag meldinger fra hæren i Sør-Sudan (SPLA) om at bakkestyrker fra SAF torsdag krysset grensa i den oljerike delstaten Upper Nile og angrep SPLAs soldater. Minst 18 soldater skal ha blitt drept i kamper mellom de to landenes styrker.

– SAF prøver å ta kontrollen over oljefeltene, hevder SPLA-talsmann Philip Aguer.

Også Sør-Sudans president Salva Kiir hevdet torsdag at erkefienden Sudan planlegger å erobre kontrollen over oljen i Sør-Sudan.

Ruster opp

Samtidig kommer det meldinger om at den sudanske hæren er i ferd med å ruste kraftig opp langs grensa til Sør-Sudan med både bombefly og helikoptre.

Satellittbilder bekrefter at hæren jobber raskt med å styrke sin kapasitet til å gjennomføre luftangrep fra to flybaser i delstaten Blånilen, ifølge organisasjonen Enough Project.

Organisasjonen har i samarbeid med Hollywood-kjendis George Clooney finansiert et prosjekt med satellittovervåking av de omstridte grenseområdene mellom Sudan og Sør-Sudan.

Bombefly

Ifølge Enough Project viser satellittbilder fra en flystripe utenfor Damazin i Blånilen et Antonov bombefly og tre krigshelikoptre.

Bildene skal også vise at hæren har bygd fire nye landingsplasser for helikoptre i grensebyen Kurmuk, som hæren erobret fra sudanske opprørere tidligere i år.

– Dette viser at Sudan er rede til å øke bombingen, sier Sudan-ekspert og en av grunnleggerne av Enough Project, John Prendergast.

Uroen mellom de to tidligere erkerivalene har tiltatt etter at Sør-Sudan erklærte seg selvstendig i juli i år, og i flere delstater på sudansk side av grensa har det vært blodige sammenstøt med grupper i befolkningen som fortsatt er lojale overfor Sør-Sudan.

Sudan klagde i forrige uke Sør-Sudan inn for FN. Ifølge myndighetene i Khartoum forsyner Sør-Sudan opprørerne i nord med våpen.

Mer fra Dagsavisen