Verden

Dyr og langvarig flom

Dødstallet stiger i Thailand, og

Barna i Thailand er spesielt hardt rammet av uværet og oversvømmelsene. Annie Bodmer-Roy i hjelpeorganisasjonen Redd Barna sa mandag at en svært viktig oppgave nå er å beskytte og hjelpe barn som har kommet bort fra foreldrene sine i kaoset.

– Hundretusener av barn har fått livene sine snudd på hodet, framholdt Bodmer-Roy.

– Jeg savner hjemmet mitt og vil bare dra hjem, men jeg kan ikke, sa en sjuåring som heter Farm og som ifølge Redd Barna har tilbrakt over en uke på et evakueringssenter.

Omkomne

Inntil mandag var det funnet 297 omkomne i områdene som siden slutten av juli har vært herjet av flom. Vannmasser fra Ayutthaya-provinsen rundt ni mil nord for Bangkok nærmer seg den thailandske hovedstaden, og har skapt store skader i et industriområde rett nord for byen.

Men ledere for arbeidet for å få kontroll over situasjonen sa de hadde godt håp om at flommen ikke vil ramme selve Bangkok, fordi vannmassene kan avledes til elver og kanaler som går utenom byen.

– Situasjonen er stort sett under kontroll, het det i en kunngjøring fra myndigheten som er ansvarlig for flomhjelpen.

Store mengder flomvann har allerede passert hovedstaden og rent ut i Thailandbukta rundt 20 kilometer sør for Bangkok. Men thailenderne frykter at springflo i havet kan presse vann tilbake opp elvene og kanalene og inn i hovedstaden.

Skader

Mer enn 10.000 forretningsvirksomheter i 15 av Thailands provinser er påført skader av flomvannet. De samlede materielle skadene beløper seg til over 100 milliarder baht eller 18,3 milliarder kroner, sa visestatsminister Kittirat Na Ranong mandag.

Likevel vil regjeringen i Bangkok gjennomføre planene om en betydelig heving av de nasjonale minstelønnene, melder nyhetsbyrået Reuters. Politikere og folk fra fagbevegelsen presset mandag igjennom et vedtak om dette, til tross for motstand fra arbeidsgiverne.

Minstelønnssatsene som nå innføres, er etter vestlig målestokk beskjedne. Arbeidstakere i Bangkok og seks andre forholdsvis velstående provinser får krav på minst 300 baht eller 55 kroner per dag, mens satsene i resten av landet økes med 40 prosent fra dagens nivå.

Mer fra Dagsavisen