Verden

Thailand hardt rammet av flom

Tusenvis av hus under vann i Thailand og

BANGKOK: Thailand er det siste av en rekke asiatiske land som opplever en katastrofelignende situasjon som følge av store oversvømmelser. Ifølge landets myndigheter har over 250 mennesker omkommet, og hele 820.000 husstander er rammet i 30 av landets 77 provinser.

Verre enn normalt

Det er ikke uvanlig med flom når monsunregnet setter inn i regionen, men omfanget av ødeleggelsene har vært langt verre enn normalt.

Problemene har vart helt siden juli måned, og verdier for rundt 20 milliarder kroner er ødelagt. Både jordbruk, industrivirksomhet og turisme er rammet, i tillegg til at private hjem og offentlige bygninger står under vann.

Fredag måtte myndighetene stenge 10 kilometer av en hovedvei som leder inn til Bangkok for å hindre at mer flomvann nærmet seg Ayutthaya-provinsen, der det ligger flere byggverk som står på UNESCOs verdensarvliste. Provinsen er allerede hardt rammet av vannmassene.

Beskytter Bangkok

Thailands statsminister Yingluck Shinawatra sier oversvømmelsene nå nærmer seg en krisesituasjon og fremholder at det er den verste flommen i landet på flere tiår.

Men i områder nord for hovedstaden er innbyggerne langt fra fornøyd med innsatsen til regjeringen. De mener at hjemmene deres er blitt ofret for at flommen ikke skal nå Bangkok.

– Jeg betaler den samme skatten som folk i Bangkok. Hvorfor tenkte de ikke på meg også? Spør den 41 år gamle kvinnen Wanpen Rittisarn. Hun står midt i sentrum av Bang Pahan, en by ti mil nord for hovedstaden, med brunt vann opp til knærne. Hun har måttet reise fra huset sitt ettersom vannet står 2 meter over bakken der hun bor.

Frykter for økonomien

En ikke navngitt tjenestemann forsvarer myndighetenes prioritering av Bangkok.

– Bangkok er Thailands hjerte og hjertet i vår økonomi, sier han.

Han avviser at hovedstaden blir overbeskyttet og at andre områder derfor blir mer belastet.

– Vi forsøker å hindre at det kommer enorme mengder med flomvann som kan ødelegge hele vår økonomi, sier han.

Både Kambodsja, Laos, Burma og Vietnam har opplevd lignende ødeleggelser i forbindelse med årets monsunregn.

Mer fra Dagsavisen