Verden

Mannen som ikke ville gi seg

Hosni Mubarak (82) har vært Egypts ubestridte leder i nesten 30 år.

KAIRO: Mubarak var en ganske ukjent visepresident da han i 1981 overtok som regjeringsleder etter at islamister likviderte president Anwar Sadat under en militærparade i Kairo. Han var selv nær ved å bli offer for attentatet ettersom han satt rett ved siden av Sadat.

At han skulle beholde makten i nesten 30 år, var det få som hadde trodd, ifølge BBC. Heller ikke at han skulle overleve hele seks attentatforsøk.

Først etter at hundretusener av demonstranter fylte Tahrir-plassen i Kairo, utnevnte Mubarak selv en nestkommanderende, tidligere etterretningssjef Omar Suleiman.

Det ble tolket som et forsøk på å styrke sin stilling hos generalene. Tidligere har mye tydet på at han ønsket at sønnen Gamal skulle overta, men han forsvant på et fly til London med kone og datter få dager etter at protestene begynte.

Unntakslov

I hele sin periode ved makten har han styrt landet med unntakslover, noe som ga regimet utvidede fullmakter til å arrestere alle opposisjonelle som man mente truet rikets sikkerhet.

Mubarak har ofte blitt kritisert for sitt autoritære styre, der politiet og militæret har tatt hånd om opposisjonelle som våget seg for mye frampå. Han er blitt kritisert for brudd på menneskerettighetene, men har samtidig vært en viktig samarbeidspartner for USA, siden han har ansett det som en av sine viktigste oppgaver å hindre at Egypt falt i islamistiske hender.

Også Israel har kunnet stole på lederen i nabolandet, som har vært langt vennligere stemt mot den jødiske staten enn den egyptiske folkeopinionen.

Da det folkelige opprøret spredte seg fra Tunisia til Egypt for snart tre uker siden, tok det Mubarak en knapp uke å kunngjøre at han ikke har til hensikt å stille til gjenvalg i høstens valg. Da hadde allerede sønnen Gamal fløyet til London sammen med kone og datter.

Ydmykende

For en mann som ikke har tillatt noen reell opposisjon, og som ønsker å fremstå som en tjener for sitt land, må det ha vært svært ydmykende å oppleve hetsen og den voldsomme kritikken som har vært rettet mot ham på Kairos frigjøringsplass.

Som privatperson er Mubarak kjent for å være svært disiplinert. Han verken røyker eller drikker, starter dagen klokka seks, og gjerne med en treningsøkt, ifølge ryktene.

Han er gift med britisk-egyptiske Suzanne Mubarak, og paret har to sønner, men privatlivet har han hegnet godt om.

I talen til nasjonen 1. februar sa han at han ikke har noen planer om å forlate fødelandet.

– Det er i dette kjære landet jeg har bodd. Jeg kjempet for det og forsvarte dets jord, suverenitet og interesser. På dets jord vil jeg dø. Historien vil dømme meg, slik den gjorde med andre.

Mer fra Dagsavisen