Verden

Europa venter på sin Obama

Går det an å tenke seg en svart statsleder i Italia, Frankrike, Tyskland, Storbritannia – eller Norge?

Se karikaturer: USA-valget uke 47 Se karikaturer: USA-valget uke 47

Se karikaturer: Obama og veien videre Se karikaturer: Obama og veien videre

Etter at Barack Obama vant presidentvalget i USA, har debatten gått livlig blant intellektuelle, politikere og velgere i Europa: Går det an å tenke seg en svart statsleder i Italia, Frankrike, Tyskland, Storbritannia – eller Norge? Tidligst om 30 år, mener de mest optimistiske. Rama Yade fra Senegal ble utnevnt som menneskerettsminister i Frankrike i fjor da hun bare var 30 år gammel. Som ung kvinne fra Afrika sprenger hun grenser i et land der den politiske eliten i all hovedsak består av hvite menn. Flere vil komme etter, mener hun.

Lang vei

– Med valget av Obama var det en psykologisk mur som falt. Fram til nå har man tenkt at valg av en mann som ham ville være umulig. Jeg er imponert over det amerikanske folkets evne til å forandre seg, sa Yade da Dagsavisen møtte henne i Oslo i går.

Men ministeren mener allikevel det vil ta mange år før det kommer noen virkelig effekt av det amerikanske presidentvalget i Europa.

– For Frankrikes del er jeg ikke i tvil. Franskmenn er klare, de er både svært åpne og svært tolerante. Hindrene ligger i det politiske systemet. Det gjelder ikke bare for etniske minoriteter, se på det franske parlamentet som har en klar underrepresentasjon av kvinner. I Europa har vi en lang vei å gå og må jobbe med oss selv. Vi må stille spørsmål ved vår historie og se på i hvilken sosial kontekst minoriteter lever. Det er viktig at minoritetene utgjør en større del av middelklassen enn i dag, sier Yade.

Få er valgt

Det var Frankrikes president Nicolas Sarkozy som utpekte Yade til landets menneskerettsminister. Også to andre utnevnelser blir holdt fram som bevis på at Frankrike rydder plass for etniske og religiøse minoriteter; justisminister Rachida Dati har foreldre fra Marokko og statssekretær Fadela Amara for urbane saker har foreldre fra Algerie. Alle de tre kvinnene er muslimer.

Men blant parlamentsmedlemmene fra Frankrikes fastland er det kun én med mørk hud. I Storbritannia er 15 av 664 medlemmer i Underhuset ikke-hvite. Norge har nå en (vara)representant på Stortinget med innvandrerbakgrunn. I Tyskland bor det nesten tre millioner tyrkiske innvandrere, men kun fem av de 613 medlemmene av det tyske Bundestag er av tyrkisk opprinnelse, ifølge National Herald Tribune.

Jerngrep

I Italia sier den eneste svarte representanten i parlamentet, Jean-Léonard Touadi – opprinnelig fra DR Kongo – at Obamas valgseier gir håp om at noe tilsvarende «en dag» kan skje i Europa. Assisterende direktør Ashok Viswanathan for Operation Black Vote, mener Storbritannia kan få en partileder med minoritetsbakgrunn i løpet av 15 år og en statsminister med samme bakgrunn i løpet av 30 år.

– Det må også sies at minoritetsrepresentanter som vil opp må være gode: Barack Obama vant presidentvalget fordi han var den beste kandidaten, understreker Yade til Dagsavisen.

Andre er ikke sikre på om egnethet er nok. Trevor Philips, som leder Kommisjonen for likhet og humanitære rettigheter i Storbritannia, mener hindrene i det politiske systemet er for store.

– Om Barack Obama hadde bodd her, ville jeg blitt veldig overrasket om selv en så briljant mann som ham ville greid å sprenge gjennom det institusjonelle jerngrepet som er rundt makten her, sier han til The Times of London.

]>

Mer fra Dagsavisen