Verden

Atomavtale mellom USA og India seier for Bush

Norge skal ha spilt en viktig rolle.

Avtalen er allerede godkjent av Representantenes hus, og dermed trenger loven bare presidentens underskrift. Den gjelder sivilt atomsamarbeid og opphever et over 30 år langt forbud mot salg av amerikansk atomteknologi og reaktorbrensel til India.

USA innførte dette forbudet etter Indias første atomprøvesprengning i 1974.

Avtalen som USAs Senat nå har godkjent, kom i stand etter at Norge og de øvrige 44 statene i det uformelle internasjonale samarbeidet Nuclear Suppliers Group godkjente at USA kan levere kjernefysisk drivstoff og atomkraftverk til India.

Strategisk

Bush-administrasjonen understreker at avtalen sikrer et strategisk partnerskap med verdens største demokrati, samtidig som det åpner et svært verdifullt marked.

Samarbeidet kan bety milliardkontrakter for amerikanske firmaer.

Bush har kjempet hardt for avtalen og gjort et atomsamarbeid med den asiatiske stormakten til et av sine viktigste utenrikspolitiske satsingsområder.

– Dette vil styrke vår globale ikkespredningsinnsats, beskytte miljøet, skape arbeidsplasser og hjelpe India med å møte det økende behovet for energi på en forsvarlig måte, sier Bush.

Bush og Indias statsminister Manmohan Singh underskrev avtalen i 2006, og landene har siden drevet vanskelige forhandlinger om hvordan den skulle settes ut i livet. Ett av ankepunktene har vært å sikre at amerikansk teknologi ikke blir brukt til å utvikle indiske atomvåpen.

Norsk «ok»

Kritikere mener imidlertid avtalen undergraver forsøket på å begrense spredningen av kjernefysiske våpen. India har utviklet atomvåpen, men unnlatt å undertegne Ikkespredningsavtalen.

Norge var med på å gi grønt lys for USA-India-avtalen i Nuclear Suppliers Group (NSG) 6. september. NSG åpnet da for å åpne for sivilt kjernefysisk samarbeid med India.

– Dagens vedtak vil bidra til å sikre Indias energibehov og bekjempe fattigdomsproblemer, samtidig som India bringes inn i det internasjonale arbeidet for å hindre spredning av atomvåpen, kommenterte utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Ifølge UD hadde Norge medvirket aktivt til at det med en indisk politisk erklæring var mulig å få til et vedtak i NSG som knytter India nærmere til det internasjonale arbeidet for å hindre spredning av atomvåpen.

Kritikk

En av de kritiske gruppene, Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF), mener avtalen vil gjøre det lettere for India å bruke egne ressurser til å produsere atomvåpen. WILPF sier det er klart at avtalen er i strid med Ikkespredningsavtalen (NPT), som India ikke har godkjent.

– Vedtaket i Nuclear Suppliers Group er å betrakte som en legitimering av brudd på Ikkespredningsavtalen, sier Stine Rødmyr, styreleder i Nei til atomvåpen, til NTB.

Hun er også kritisk til påstanden om at Indias politiske erklæring til NSG har stor verdi.

– Indias statsminister forsikret i en debatt i landets nasjonalforsamling at avtalen ikke legger noen begrensninger på India. Og Norge har aldri ment at ensidige erklæringer erstatter internasjonale avtaler, sier Rødmyr.

Mer fra Dagsavisen