Verden

Protesterer mot hodesjal-reform

40.000 sekulære tyrkere demonstrerte i Ankara i dag mot regjeringens forslag om å gi kvinnelige studenter lov til å bruke sjal.

Ankara: De om lag 40.000 demonstrantene mener at lovendringen vil føre til en strengere form for islam i Tyrkia. De frykter at det med tiden også vil presse mer sekulært orienterte kvinner til å bære hodeplagg.

– Tyrkia er sekulært og vil forbli sekulært, ropte demonstrantene som lørdag samlet seg ved mausoleet til grunnleggeren av det nåværende Tyrkia, Mustafa Kemal Ataturk, i Ankara. Han innførte et strengt skille mellom stat og religion.

Nasjonalforsamlingen er i neste uke ventet å stemme for en grunnlovsendring som vil gjøre reformen mulig. Regjeringspartiet AK, som har islamske røtter, fremmer forslaget sammen med et nasjonalistisk opposisjonsparti og har dermed det nødvendige to tredels flertall i forsamlingen.

Tyrkias sekulære elite består både av militære ledere, intellektuelle og dommere. De anser hodeplagget som et tegn på ytterliggående islam.

Regjeringen ønsker imidlertid kun å åpne for at studentene bruker sjal knyttet under haken, og forbudet mot den mer tradisjonelle hijaben, som knytes rundt hodet, gjelder fortsatt.

Mer fra Dagsavisen