Verden

Norske soldater i hard kamp i Afghanistan

Norske soldater har vært i hard kamp i det nordlige Afghanistan. Ingen er skadd, men nordmennene føler at de er i krig.

Kampene startet lørdag i Ghowrmach-distriktet litt vest for Maimana, der de norske Afghanistan-soldatene har sin base. Kommunikasjonsrådgiver Kjetil Eide i Forsvaret bekreftet i kveld overfor NTB meldingene om skyting.

– De norske soldatene inngikk i en omfattende operasjon i samarbeid med afghanske regjeringsstyrker, sa Eide på telefon til NTB fra Fellesoperativt hovedkvarter i Stavanger. Han var tilbakeholden med flere opplysninger, fordi operasjonen ikke var avsluttet.

Bekrefter

Men han bekreftet at kampene fant sted et stykke vest for Maimana i den nordafghanske Badghis-provinsen. Ingen norske er drept eller skadd i skytingen, het det i en pressemelding fra Fellesoperativt hovedkvarter i dag.

– De norske soldatene, som var sammen med afghanske styrker, skjøt mot og traff to av de rundt 20 opprørerne. Det er ikke kjent hvordan det gikk med dem som ble truffet. Ingen nordmann ble skadd, opplyser hovedkvarteret.

– Deler av den norske styrken, rundt 60 mann, var direkte involvert i kamphandlinger i løpet av dagen. Styrken ble tatt under ild da den var under framrykking og besvarte ildgivningen. Motstanderen brukte håndholdte rakettkastere og andre våpen, het det videre.

«Imponert»

Generalmajor Roar Sundseth, som er nestkommanderende ved Fellesoperativt hovedkvarter, sier seg imponert, men ikke overrasket over de norske soldatenes profesjonelle opptreden i kamp.

– Dette viser at utdanningen og treningen vi gir våre soldater er meget god, mener han.

Norge deltar i operasjonen i Nord-Afghanistan med 186 soldater fra den hurtige reaksjonsstyrken QRF, 24 fra gjenoppbyggingsteamet PRT i Maimana og rundt 40 fra støttegruppen NSG. I tillegg deltar afghanske, latviske, tyske, spanske og ungarske soldater.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen bekrefter at nordmennene har vært i kamp. Den internasjonale ISAF-styrken er satt inn til støtte for regjeringshærens operasjon med sikte på å få kontroll over Ghowrmach og hindre framvekst av opprørselementer. (NTB)

Mer fra Dagsavisen