Verden

Spanjolene fristes med fødselsbonus

Spanias statsminister lover 20.000 kroner til alle som føder framover. Spanias fødselstall er blant de laveste i Europa.

Løftet ble lansert da José Luis Rodriguez Zapatero holdt sin tale om rikets tilstand i Madrid denne uka. Tilstanden er ikke bra når det gjelder barnefødsler. Spania har lenge vært blant landene med lavest fødselstall i Europa. Statsministeren frykter at den økonomiske veksten vil stanse opp dersom det ikke fødes flere som kan ta seg av framtidens eldre.

– Vi trenger flere barn og vi trenger flere familier som kan ta Spania framover, sa Zapatero. Utspillet markerte åpningen på valgkampen i Spania. Om åtte måneder er det parlamentsvalg.

Samme permisjon

Spanias befolkning har riktignok økt med 10 prosent siden 2000, til 45,1 millioner i dag, men det skyldes først og fremst innvandring og ikke fødsler. At fødselsraten også har økt litt de siste årene, til 1,37 i fjor, skyldes også at innvandrerbefolkningen får flere barn.

Fødselsbonusen på 2.500 euro ble innført med umiddelbar virkning, og gjør at Spania får en av de høyeste fødselsutbetalingene i eurosonen. Men statsminister Zapatero gjorde ikke noe med Spanias permisjonsordning. Ifølge BBC kan spanske mødre bare få betalt fødselspermisjon i inntil 16 uker. Barnehagetilbudet varierer også regionalt, og flere steder er ikke heldags barnehage tilgjengelig.

Øst-Europa lavest

Spania er ikke det eneste landet som sliter med lave fødselstall. Ifølge Eurostats statistikker har ingen europeiske land for øyeblikket en fødselsrate på over 2,1, som regnes som det antall barn hver kvinne i snitt må få for å holde folketallet oppe. Økt innvandring gjør likevel at folketallet stiger flere steder.

Lavest er fødselstallene rundt Middelhavet og i Øst-Europa. Polen, Slovenia og Slovakia har en fødselsrate på 1,25 og 1,26. En fersk rapport fra Verdensbanken advarer mot de økonomiske konsekvensene når befolkningen i de relativt fattige landene i øst raskt blir eldre. I Polen og Slovenia vil ventelig mellom 20 og 25 prosent av befolkningen være over 65 år i 2025.

I Russland har folketallet alt begynt å falle, fra 149 millioner i 1990 til 143 millioner i 2005. I 2050 vil folketallet være nede i 111 millioner om dagens befolkningsutvikling fortsetter.

Bedre ordninger

Hvorfor føder kvinner i sør og øst så mange færre barn enn kvinner i nord og vest i Europa? Tidsskriftet The Economist kom nylig til følgende konklusjon etter å ha gått gjennom ulike forklaringer:

– Den mest sannsynlige forklaringen er at noen land har funnet en suksessfull balanse mellom arbeid og livet ellers som gjør foreldre i stand til å oppfostre barn uten å ofre karrierene sine.

Så spørs det om 20.000 kroner i fødselsbonus er nok til at flere spanjoler finner den balansen.

Mer fra Dagsavisen