Verden

USA og Australia lager klimapakt

USA blir hardt kritisert internasjonalt for å være verdens største bremsekloss i miljøkampen. Både USA og Australia har nektet å skrive under Kyoto-avtalen som skal begrense de globale utslippene av drivhusgasser. Nå vil landene som er blitt kalt klimaverstinger heller lage sitt eget alternativ til Kyoto-avtalen med USA som pådriver.

Ny teknologi

USA Australia Kina India og Sør-Korea har samarbeidet om klimapakten i fem måneder ifølge avisen The Australian. Målet er å spre bruken av moderne teknikk som kan redusere utslippene av drivhusgasser uten at dette skal gå ut over den økonomiske veksten i de aktuelle områdene og industriene. De konkrete planene for det såkalte Asia-Pacific Partnership for Clean Development and Climate vil bli offentliggjort om få dager melder den australske regjeringen.

– Vi vil trenge utvikling av ny teknologi som kan iverksettes i utviklingsland sa Australias miljøvernministeren Ian Campbell i går ifølge Reuters.

– Ved å bevege oss mer og mer mot fornybar energi som sol og vind og ny teknologi som vi kan utvikle her i Australia og deretter eksportere til Kina og India vil dette være løsningen hevder Campbell.

Kyoto-avtalen forplikter industrilandene til samlet å kutte sine utslipp av klimagasser med minst fem prosent i perioden 2008-2012 sammenlignet med 1990-nivået.

USA og Australia har nektet å skrive under på Kyoto-avtalen blant annet fordi de mener det vil gå hardt ut over egen økonomi og hevder det er urettferdig at kravene ikke innbefatter utviklingslandene. Kina og India er blant landene som ikke inkluderes av avtalen mens Sør-Korea har skrevet under. De fem landene som nå har gått sammen står til sammen for mer enn 40 prosent av de globale utslippene av drivhusgasser.

Liten innsats

Men USA og Australia har selv lite å vise til som pådrivere for den klimavennlige teknologien som skal være nøkkelen i det nye miljøsamarbeidet.

CICERO Senter for Klimaforskning peker på at USAs president George W. Bush foreslår å kutte budsjettene for klimarelatert teknologiforskning med rundt fem prosent i 2006 ifølge et notat fra Centre for European Policy Studies. Australia får også hard kritikk fra nasjonale miljøvernere for sin manglende innsats mot klimaendringer.

– De har ikke ratifisert Kyoto-protokollen det er praktisk talt ingen føderal subsidiering av forskning på ren fornybar energi og det er ingen signaler til bransjen om at vi bør begrense drivhuseffekten sier Greenpeace-aktivist Catherine Fitzpatrick til avisen Sydney Morning Herald.

Ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) bruker de vestlige rike landene ikke mer offentlige midler på forskning og utvikling av energiteknologi enn de gjorde for 30 år siden.

Mer fra Dagsavisen